Kako ukrasiti pisanice + Ukrašavanje uskršnjih jaja

Kako ukrasiti pisanice + Ukrašavanje uskršnjih jaja

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: Natalija Š.

Pisanica, pisanac je oslikano jaje, prema staroslavenskom pisati u značenju je slikati. Obojeno i različitim šarama oslikano jaje simbol je Uskrsa, Kristova uskrsnuća i novoga života, proljeća. Hrvatski običaji oslikavanja jaja razlikuju se od kraja do kraja. Primjerice, đakovačke pisanice su tamnoljubičaste a ornamenti bijeli i oker. Najčešće su ipak pisanice obojene smeđe, po nekima u boji Kristove krvi odnosno smeđe. Baranja, primjerice, ima ornamente cvijeta, tri pera, i loze. Od životinjskih su likova najčešći kokoš, patka, ptica, leptir, zec kao simbol plodnosti i riba kao simbol Krista. Od geometrijskih ornamenata najčešći su lanac krugova, stilizirane jelove grančice te slovo ‘S’. Česti su simboli i sunca i zvijezde Danice, križ, srce Isusovo, sidro, pleter, grbovi… Jaja se «pišu» u Velikome tjednu, najčešće na Veliku subotu. «Pisanje» rastopljenim voskom po ljusci jajeta najstariji je način ukrašavanja pisanica. U sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj, u Podravini i okolici Zagreba, ali i našoj Moslavini, crta se voskom koji se na plamenu svijeće zagrijava na lijevku pisanice. U Slavoniji se i u Dubrovniku crta « namakanjem pisanice u zagrijani rastopljeni vosak te struganjem «iglum» odnosno, kako kažu u Dubrovniku, «penganjem». Najčešće se koriste kokošja jaja, ali mogu se koristiti i gušća, nojeva, drvena i porculanska. Upućujemo vas na bojenje prirodnim bojama, ali možete rabiti i kupljene. Jaja možete ukrasiti i preslikačima, crtežima različitim bojama, ali preporučujemo da ih prije toga ispušete tako da na oba izdužena kraja načinite rupicu. Bjelance i žumance upotrijebite za neko od uskrsnih jela, a ljusku za ukras. Podsjećamo i na tradicionalni hrvatski običaj na uskrsno jutro, poslije blagoslova hrane – tucanje jaja. Nekad se vjerovalo da čije jaje najduže izdrži, taj će i najduže živjeti.

 

 

1

 Pisanice pisane voskom

Za pisanje voskom potrebna vam je: svijeća, pero, držalo, vosak, pamučna krpica. Najbolja su jaja rumene, glatke i čvrste ljuske. Jaja mogu biti i kuhana i sirova, ali vam preporučujemo skuhana, ohlađena i osušena kako bi šare bolje prijanjale. Na vrat pera stavite kuglicu voska veličine ječmenog zrna. Vosak otopite na plamenu svijeće tako da vam ne kaplje i pravi mrlje. Crtajte brzo dok ne potrošite vosak, a zatim uzmite novu kuglicu i otopite ga na plamenu svijeće. Kada ste jaje oslikali, stavite ga u hladnu boju. Na dnu lonca možete staviti grančice kako jaje kuhajući ne bi popucalo i kako se vosak ne bi otopio prije vremena. Jaja kuhajte do vrenja i ne dirajte ih. Kada su kuhana, izvadite ih žlicom i odmah obrišite suhom pamučnom krpom. Na kraju ih premažite suhom slaninom kako bi bila lijepa sjajna.
 


2

Strugane pisanice

Potrebna su vam kuhana obojana, kuhana i već ohlađena jaja i skalpel odnosno nožić ili igla za šivanje. Za taj su način najbolja jaja tvrđe ljuske, pačja ili gušća. Dakako da možete upotrijebiti i kokošja, ali ona lako pucaju. Pritišćete li snažnije, crtež će biti jače izražen, a pritišćete li slabije – slabije. 


Napomena

Oslikano jaje također možete premazati suhom slaninom pa će se lijepo sjajiti!