Kako zapaliti logorsku vatru

Kako zapaliti logorsku vatru

Pomognite nam u dijeljenju znanja:

Članak Vam je pomogao?

Autor: Marijan

Zapaliti vatru u divljini može biti izazovan zadatak, ali u malo vježbe možete ju zapaliti bilo gdje. Znati zapaliti logorsku vatru važna je sposobnost kada živite u divljini. Za održavanje topline, svijetla i za kuhanje. Steknuti znanje paljenja vatre možete uz par jednostavnih uputa.

 

1

Pažljivo odaberite lokaciju za vatru. Mjesto mora biti zaštićeno od vremenskih uvjeta, morate imati stalni izvor drveta ili drugog materijala za održavanje vatre i morate paziti da uokolo nema ničega što bi se moglo zapaliti. Mjesto gdje će goriti vatra okružite kamenjem ili iskopajte malu rupu. 


2

Uzmite kresivo i materijal koje se lako zapali. Za kresivo možete koristiti bilo što samo da je suho i da se brzo zapali. Ono će se ponašati kao izvor vatre, zato ga postavite u središte mjesta gdje će vatra goriti. Isto pazite da uvijek ima dovoljno zraka oko kresiva. 


3

Sakupite drva za potpalu, grančice, drva i dr., koje mora biti isto suho. 


4

Zapalite kresivo sa svih strana šibicom i lagano pušite kako bi se vatra rasplamsala. Tada poslažite drvo za potpalu iznad kresiva pritom lagano pušući dok se drvo ne zapali. Pazite da ne stavite previše drva jer bi to moglo ugušiti vatru. 


5

Svako malo dodajte drva kako bi održali vatru, ali prittom pazite da ne stavite previše drva odjednom.