osjetljivost na gluten

Osjetljivost na gluten: je li celijakija samo mit ili zabluda?

Osjetljivost na gluten? Nedavna studija tvrdi da osobe koje su osjetljive na gluten ne moraju biti tako osjetljive kao što misle da jesu.

Umjesto toga, krivac može biti nešto, ne gluten. Istraživanje koje su vodili istraživači sa Sveučilišta u Oslu u Norveškoj i Sveučilišta Monash u Australiji objavljeno je u časopisu Gastroenterology.

Oko 13 % ljudi tvrdi da je osjetljivo na gluten, sa simptomima koji uključuju osjećaj nadutosti nakon što konzumiraju hranu poput kruha ili tjestenine. Samo 1 % ljudi ima prepoznatu bolest nazvanu celijakija, koja može uzrokovati tešku autoimunu reakciju koja uključuje simptome kao što su proljev i probavne smetnje.

Izvorno, gluten je bio nametnuti krivac zbog celijakije i činjenice da se ljudi osjećaju bolje nakon što su prestali konzumirati pšenicu, rekao je Peter Gibson sa Sveučilišta Monash za New Scientist. “Sada se čini da je ta prva pretpostavka bila pogrešna.

Glutenska osjetljivost ipak ostaje vrlo kontroverzna. Neka istraživanja pokazuju da ljudi s osjetljivošću na gluten ne pokazuju nikakve razlike u simptomima nakon konzumiranja hrane koja sadrži ili ne sadrži gluten. Ipak, zadnjih godina, stvorena je cijela linija proizvoda koja ne sadrži gluten. Je li to jedna od najvećih prijevara ikad? Možda.

Ova studija potkrepljuje neka od ranijih istraživanja, ukazujući primarno na šećerni lanac zvan fruktan, umjesto glutena. Oba se nalaze u pšenici, ječmu i npr. raži.

U jednom istraživanju, zatraženo je da 59 osoba s celijakijom, koje su inače konzumirale bezglutensku prehranu, konzumiraju posebne žitarice. Jedan tip sadržao je gluten, drugi fruktan, a treći nije imao ništa od navedenog. Sudionici istraživanja, bili su podijeljeni u tri skupine, a svaka osoba konzumirala je jednu pločicu dnevno tjedan dana, a nakon pauze od tjedan dana, konzumirali su sljedeću pločicu s drugim sastojcima.

 

“Istraživanje i rezultati pokazali su kako osobe s celijakijom nisu znale što su i kada konzumirali jer simptoma nije bilo.”

Rezultati su također pokazali kako pločice s fruktanom izazivaju 15 % više nadutosti od „redovite prehrane“. Dok je gastrointestinalnih simptoma bilo čak 13 % više. Također, utvrđeno je kako se pločica s glutenom ne razlikuje od „normalne“ pločice.

Istraživanje na kraju sugerira da osjetljivost na gluten ne mora nužno biti točno te da fruktan može biti glavni krivac u ovoj priči. Ovo istraživanje moglo bi pokrenuti razvoj nove industrije hrane koja ima nizak udio fruktana, ali visok udio glutena, poput soje. Takva prehrana na kraju, smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za ljude koji su inače bili na prehrani bez glutena.

Volite znanje? Primajte ovakve članke na e-mail i naučite nešto novo svaki dan.

ZANIMA ME

Pogledajte sve članke u kategoriji ZDRAVLJE.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.