Kako očistiti pećnicu | Uporaba sredstava za čišćenje | Pećnice koje se same čiste

Autor: Reader's Digest Izvor: Mozaik knjiga

Kako očistiti pećnicu | Uporaba sredstava za čišćenje | Pećnice koje se same čiste

Pećnicu je najlakše očistiti dok je još topla. U suprotnom, u zatvorenu pećnicu tijekom noći ostavite otvorenu posudu do polovice ispunjenu amonijakom. Na taj način će se otopiti masnoća i ostaci hrane zapečeni na stijenkama pećnice. Uvijek slijedite upute proizvođača, kako za pećnicu, tako i za sredstvo za čišćenje.

Članak

Izvadite rešetke i očistite ih žičanom vunom natopljenom sapunom. Unutrašnjost pećnice očistite deterdžentom ili natrij evim karbonatom i toplom vodom ili kupovnim sredstvom za čišćenje. Ako imate pećnicu s emajliranim unutrašnjim stijenkama, svakako upotrijebite sredstvo namijenjeno čišćenju emajliranih površina. Staklo na vratima s unutrašnje strane istrljajte vlažnom krpom umočenom u sodu bikarbonu. Jako umrljane pećnice možete očistiti jakim kupovnim sredstvom za čišćenje pećnica.
 

Pećnice koje se same čiste 

Posebna unutrašnja stijenka u pećnicama koje se same čiste pretvara masne mrlje u vodu i ugljikov dioksid dok pećnica radi. Ali veće mrlje koje iscure na dno pećnice ipak ćete morati sami očistiti: slijedite upute proizvođača. Nemojte upotrebljavati abrazivna sredstva, ni čeličnu vunu. Čišćenje mikrovalne pećnice Mikrovalne pećnice obično se ne zaprljaju toliko kao obične pećnice.  Ipak, nije loše redovito je prebrisati krpom namočenom u blagi deterdžent i vodu. Prolije li vam se nešto u mikrovalnoj pećnici, odmah to obrišite. Ako se mikrovalna pećnica ipak jako zaprlja, slijedite upute proizvođača o tome kako je očistiti. Nikad nemojte upotrebljavati abrazivna sredstva, ni čeličnu vunu za čišćenje mikrovalne pećnice: ogrebotine bi mogle poremetiti rad mikrovalova.