Kako si pomoći kad vam se prolije tekućina po prijenosnom računalu | Prolivena tekućina na laptopu

Autor: Nincha

Kako si pomoći kad vam se prolije tekućina po prijenosnom računalu | Prolivena tekućina na laptopu

Prolijete li piće po tipkovnici stolnog računala, u najgorem slučaju morat ćete kupiti novu. No prolijevanje tekućine po prijenosniku može imati daleko skuplje posljedice. Radno okruženje modernog čovjeka gotovo da podrazumijeva kavu ili neko drugo piće u blizini računala. Prolijevanje tekućine po prijenosnom računalu može kao posljedicu imati kvar računala, pogotovo ako je riječ o prijenosniku. Nudimo vam nekoliko koraka koje bi trebalo poduzeti kada se to dogodi.

Instrukcije

  1. Nakon prolijevanja treba što prije ugasiti računalo. Nije uputno čekati spori proces gašenja Windowsa, već je daleko pametnije držati tipku za paljenje/gašenje nekoliko sekundi što će završiti trenutnim gašenjem. Sačuvati dokumente i posao prije gašenja, ako je moguće i brzo izvedivo. Zatim bi valjalo okrenuti računalo naopačke i izvaditi bateriju, prije toga obavezno treba računalo isključiti iz struje, ako je bilo spojeno. Prilikom okretanja računalo ne bi trebalo biti sklopljeno da tekućina s tipkovnice ne iscuri po monitoru.

  2. Prilikom vađenja baterije, tekućina bi trebala koliko-toliko iscuriti iz tipkovnice zbog položaja u kojem se prijenosnik nalazi. Spretniji korisnici mogli bi također izvaditi iz računala tvrdi disk da sačuvaju podatke u slučaju općeg kvara računala.

  3. Kada tekućina prestane curiti iz računala, poželjno ga je okrenuti na bok i provjeriti curi li u tom položaju tekućina. Ukoliko nema više nikakve tekućine koja curi, baterija i disk su uklonjeni, računalo valja prebrisati pamučnom krpom da se pokupi zaostala vlažnost.

  4. Sljedeće što možete poduzeti jest isušiti računalo sušilom za kosu namještenim na najmanje toplo puhanje. Pri ovom koraku treba paziti na to da se toplim zrakom iz sušila ne ošteti monitor ili neka druga komponenta računala. Prije uključivanja računala valja sačekati više sati, a najbolje bi bilo cijeli dan, da se dobro osuši.

  5. Ako se radi o jako slatkoj tekućini, postoji mogućnost da tipkovnica nakon ovog postupka neće raditi kao i prije. U tom slučaju treba napraviti, ako je moguće, sigurnosnu pohranu podataka te poslati računalo u servis na profesionalno čišćenje ili popravak.