Kako se češljati | češljanje kose

Autor: manekenka

Kako se češljati | češljanje kose

Vanjski sloj svake vlasi naziva se epiderma i sastoji se od preklapajućih, ljuskavih stanica. Ako se kosa pravilno njeguje, stanice na epidermi bit će ravno položene, a izgled kose bit će gladak i sjajan. Ako se epiderma osuši li ošteti, kosa će biti bez sjaja, beživotna i bit će ju teško oblikovati.

Članak

Epidermu može oštetiti sunce, vrlo suhi vremenski uvjeti, prečesta uporaba SUŠILA ZA KOSU, zagrijani uvijači i električni uvijači ili četke, tapiranje, bojenje, izravnavanje kose i trajno uvijanje. Ispucali vrhovi, koji kosu čine neposlušnom i nepodatnom, mogu biti posljedica čestih trajnih ondulacija, jakog izbjeljivanja, oštrih češljeva ili četki. Zamolite frizera da ih odreže.

Uravnotežena prehrana, koja sadrži odgovarajuće bjelančevine i vitamin C te blag tretman kose kojim se održava prirodna ravnoteža vlažnosti, masnoće i kiseline pomoći će održati kosu zdravom.

ČEŠLJANJE

Temeljitim češljanjem ili češljanjem razmrsit ćete zapletenu kosu i ujednačeno rasporediti prirodne masnoće s tjemena kako bi vam kosa izgledala sjajna. No pretjerate li s četkanjem, kosa može ispucati i prorijediti se.

1. Četkajte je jednom ili dva puta na dan, a prije pranja kose šamponom upotrijebite besprijekorno čist češalj ili četku.


2. što vam je kosa čvršća i deblja, to dlake na četki trebaju biti kruće. Četke od prirodne dlake smatraju se najboljima, ali mnoge četke imaju plastične ili najlonske dlake. Četke za oblikovanje vlažne kose u pravilu imaju plastične dlake. Sve bi trebale imati okrugle vrške na glatkom tijelu kako bi se izbjeglo oštećivanje kose ili tjemena.

3. Da biste pravilno četkali, nagnite se u struku i povlačite četku lagano i polako kroz svoju kosu od zatiljka prema naprijed. Tako ćete zaštititi osjetjiviju kosu na vrhu glave i oko lica. Dovršite četkanje ovisno o frizuri, s nekoliko poteza unazad i sa strane.