Dojenje djece | Prirodan način za majku i dijete

Dokazano je da dojenčad koju se hrani majčinim mlijekom dobiva više hranjivih sastojaka i emotivno je sigurnija od one hranjene bočicom te da manje podliježe gastroenteritisu i smrti u kolijevci. Većina žena —95 posto — može uspješno dojiti.

Najprirodnije vrijeme za dojenje jest onda kad dijete to traži. To može biti i više od desetak puta na dan u prvih nekoliko tjedana, ali bi se potom trebalo ustaliti na svaka 3 ili 4 sata. Prilikom dojenja osigurajte udobnost sebi i djetetu. Nosite odjeću koja se od naprijed lako skida i odaberite nisku stolicu s naslonom za leđa s koje će vam noge potpuno dodirivati do. Sjedite uspravno i primite dojenče u naručje tako da usta budu u istoj ravnini s bradavicom i pritom pružite oslonac glavici laktom ili podlakticom. Nježno dodirujte djetetov obraz naslonjen uz bradavicu. Ustašca će se okrenuti prema bradavici i početi sisati. Provjerite je li cijela bradavica u djetetovim ustima — sisanjem samoga vrha, otvori na bradavici se zatvaraju i mlijeko prestaje teći.
 
Ako se dojenče naizgled muči s uspostavljanjem kontakta s vašom dojkom, pridržite dojku između kažiprsta i srednjeg prsta na rubovima aureole — tamnijeg područja koje okružuje bradavicu – i zatim nježno pritisnite bradavicu i stavite mu je u usta. Koristite obje dojke prilikom svakog dojenja, prebacujući dojenče s jedne na drugu nakon 10 — 20 minuta. Dijete će prestati sisati kad bude sito, zato ne brinite ako jedno dojenje traje kraće od ostalih. Ako prilikom jednog dojenja uzme samo malo mlijeka, razliku će nadoknaditi prilikom sljedećega. Da biste maknuli dojenče s dojke, umetnite prst između aureole i njegovih usana ili mu nježno povucite bradicu.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.