Kako očistiti mrlje od crnog vina | Najbolji trikovi za uklanjanje mrlja od crnog vina

Želite znati kako očistiti mrlju od crvenog ili crnog vina? Prije nego li se odlučite vaš odjevni predmet od tkanine odnijeti na kemijsko čišćenje i potrošiti određenu svotu novca, pokušajte s nekim od sljedećih savjeta. Postoje načini kako bi i sami uklonili nezgodne mrlje. Vjerujte nam bit ćete uspješniji nego što trenutačno mislite

Mrljama od crnog vina treba pažljivo pristupiti pri njihovom čišćenju. Tvrdokorne su i veliki problem je što se konstantnim trljanjem mrlja može još više uvući u tkaninu, odjeću, ili npr. tepih. U nastavku naučite kako ukloniti mrlju od crnog vina.

ŠTO VAM JE POTREBNO

 • – Papirnati ručnici
 • – Sol
 • – Mineralna voda
 • – Persil deterdžent za uklanjanje mrlja
 • – Tekući sapun

___________________________________

Rješenje br. 1.

1. Mrlju polijte mineralnom vodom, ali nemojte odmah početi trljati. Što brže polijete mrlju  mineralnom vodom, manja je šansa da će se uvući u tkaninu.

2. Pospite mrlju s malo soli, ne previše, no ipak dovoljno da prekrije cijelu površinu. Ostavite sol da djeluje otprilike 30 minuta, te ju nakon toga usišite ili otresite s tkanine.

3. Nakon što ste otresli sol, papirnatim ručnicima polako tapkajte mrlju.

4. Ključno je da mrlju ne trljate, kako ne bi još dublje prodrla u tkaninu. Nakon određenog vremena, uvidjet ćete kako je mrlja od crnog vina lagano posvijetlila i odvojila se od tkanine.

5. Nakon što ste odradili sve korake, mrlju ponovno isperite mineralnom vodom.

6. I na kraju, mrlju ćete vrlo lako u potpunosti ukloniti nekim od deterdženata za pranje rublja, a mi vam svakako preporučamo Persil, s obzirom da je oštar prema mrlji a blag prema vašoj tkanini.

VEZANI ČLANCI:

Rješenje br. 2

ŠTO VAM JE POTREBNO

 • – Bijelo vino
 • – Soda bikarbona
 • – Deterdžent za pranje rublja Persil

___________________________________

Mrlju od crnog vina prelijte bijelim vinom i premažite malo debljim slojem paste od sode bikarbone. Pustite nekoliko sati da odstoji, te borbu s mrljom završite u perilici rublja s Persilom.

Rješenje br. 3

ŠTO VAM JE POTREBNO

 • – Sol
 • – Limunov sok (može i otopina limunske kiseline)
 • – Rakija (alkohol)

___________________________________

Mrlju nikako nemojte namočiti običnom vodom, jer će joj to omogućiti daljnje širenje. Radije je odmah prekrijte debljim slojem soli, te pustite da tako odstoji 10-ak minuta. Ako sol ne ukloni mrlju do kraja, istrljajte ju otopinom limunske kiseline ili limunovim sokom.

Dodatna dva načina su da se mrlja od crnog vina prelije bijelim vinom i potom očisti limunovim sokom, ili da se prelije rakijom, posuši, te zatim opere u perilici za pranje rublja.

____________________________________________

crno vino uklanjanje mrljacrno vino uklanjanje mrljacrno vino uklanjanje mrljacrno vino uklanjanje mrlja

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.