Kako očistiti mrlje od voća i voćnih sokova | Kako trajno ukloniti mrlje uzrokovane voćem i voćnim sokovima

Ukloniti mrlju od voća i voćnih sokova nije lako, a najjednostavnije rješenje je odnijeti takvu odjeću na kemijsko čišćenje. No, prije nego li se odlučite vaš odjevni predmet od tkanine odnijeti na kemijsko čišćenje i potrošiti određenu svotu novca, trebate znati kako postoji cijeli niz prirodnih i sintetskih proizvoda koji mogu učiniti čuda u uklanjanju tih tvrdokornih mrlja.

U sljedećem tekstu donosimo vam neke od tih metoda i vrijednih savjeta, koji će vam zasigurno pomoći.

Rješenje br. 1

Mrlju najprije pospite solju, te isperite u hladnoj vodi, a nakon toga operite tkaninu na uobičajeni način deterdžentom za pranje rublja. Prilikom odabira deterdženta, svakako preporučamo Persil, s obzirom da je oštar prema mrlji a blag prema vašoj tkanini.

VEZANI ČLANCI:

_______________________

Rješenje br. 2

Mješavinu limunovog soka i alkoholnog octa u omjeru 1:1, lagano vatom nanesite na mrlju, te nakon što je odstajalo nekoliko minuta operite ručno deterdžentom ili pak u perilici rublja.

Rješenje br. 3

Drugi način za uklanjanje mrlja od voća je trljanje istih, mješavinom 90-postotnog alkohola i vode u omjeru 3:1. Ako su mrlje tvrdokorne, treba ih protrljati rastopinom jednog dijela 20-postotnog vodikovog peroksida i vodom, u omjeru 1:3. Kako biste izbjegli izbijeljene mrlje, rastopinu nemojte upotrebljavati na osjetljivim tkaninama kako se ne bi oštetila i izblijedila.

Rješenje br. 4

Mrlju možete istrljati i tekućim glicerinom, kojega ćete pustiti da djeluje preko noći, ili navlažiti razrijeđenom octenom kiselinom.

Rješenje br. 5

Jedna od mogućnosti je i soda bikarbona, koju trebate utrljati u mrlju i ostaviti djelovati neko vrijeme. Ako je mrlja jača, ostavite sodu najmanje dva sata. Nakon toga, potrebno je oprati odjevni predmet na uobičajeni način.

____________________________________________

crno vino uklanjanje mrljacrno vino uklanjanje mrljacrno vino uklanjanje mrljacrno vino uklanjanje mrlja

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.