Kako prepoznati nisku toleranciju na alkohol | Alergija na alkohol

Neki ljudi su osjetljiviji na učinak alkohola od drugih. Ipak, to ne mora značiti da su alergični na alkohol. Stvarna alergija na hranu uključuje vaš imunološki sustav.

U takvim slučajevima, vaš imuni sustav krivo identificira određenu hranu ili dio hrane kao štetnu supstancu.

Vaš imunološki sustav tada navodi određene stanice da proizvode imunoglobulin E (IgE) antitijela kako bi se borio sa 'neprijateljskom' hranom ili dijelom hrane. Znakovi i simptomi alergije na hranu uključuju peckanje u ustima, osip, otežano disanje, oticanje usni, jezika i grla.

Alergija na alkohol ili niska tolerancija?

Alergija na alkohol bila bi veoma neuobičajena. Ipak, možete biti alergični na neke sastojke u alkoholnim pićima, kao što su pšenica ili sumpor dioksid, konzervans. Postoje također sastojci u nekim alkoholnim pićima, kao vinu na primjer, koji mogu uzrokovati crvenilo, čak i svrab.

Vjerojatnije je da imate nisku toleranciju na alkohol – što znači da ste osjetljiviji na uobičajene učinke alkohola. Alkohol može uzrokovati niz efekata u tijelu, uključujući glavobolju, ubrzano kucanje srca, mučninu ili povraćanje, žgaravicu, bolove u trbuhu, svrabež kože.

Mnoge osobe azijatskog podrijetla znaju imati neobične reakcije na alkohol, čak i ako unesu sasvim male količine alkohola u organizam. To je uzrokovano genetskim poremećajem gdje je tijelu nemoguće sasvim probaviti alkohol.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.