Kako pripremiti cannellone | Pripremanje izdašnih jela od tjestenine

Cannelloni su jedna od većih vrsta cjevaste tjestenine – ime cannelloni doslovno znači “velike cijevi”.

Cjevčice su oko 75 mm duge i promjera oko 25 mm, a mogu se kupiti suhe ili pak svježe u specijaliziranim trgovinama. Svježe cannellone treba upotrijebiti u roku od dva do tri dana, dok suhi mogu stajati i do dvije godine. Suha tjestenina trostruko poveća obujam tijekom kuhanja, tako da od 50 g suhih cannellona nakon kuhanja nastane 175 g. Kuhaju se od 15 do 20 minuta. Cannelloni nemaju nekakav određen svoj okus, ali zato se upotrebljavaju sa slanim nadjevima od mljevenoga mesa, ribe ili povrća te se poslužuju s umakom. Evo jednostavna recepta za slasno jelo dostatno za četiri osobe.
 

Priprema 

Operite špinat, stavite ga u veliku posudu bez dodavanja vode, poklopite i pirjajte na laganoj vatri 10 minuta. Ocijedite kroz cjedilo i stisnite drvenom kuhačom kako biste istisnuli ostatak tekućine, a potom grubo nasjeckajte. Piletinu sameljite ili narežite na kockice.
 

Kuhanje 

U posudi rastopite maslac, dodajte brašno i lagano pržite 1 minutu, a potom polako umiješajte mlijeko kako biste dobili umak bez grudica. Neka zakuha pa začinite solju i svježe mljevenim paprom. Ostavite neka krčka 2 — 3 minute ili sve dok se umak ne zgusne. Maknite posudu s vatre. Umiješajte špinat i piletinu. Stavite cannellone u posudu s kipućom posoljenom vodom i kuhajte ih 15 minuta ili dok tjestenina ne omekša, potom ocijedite i ostavite nekoliko minuta da se hladi. Zagrijte pećnicu na 180°C (na plinskoj pećnici oznaka 4). Kuhanim nadjevom od špinata i piletine napunite veliku vrećicu štrcaljke s običnim nastavkom te nadjenite cannellone. Složite nadjevenu tjesteninu u vatrostalnu posudu namazanu maslacom te na njih složite sjeckanu rajčicu. Pospite polovicom količine naribanog sira. Stavite ih peći na gornju polovicu pećnice. Pecite 20 — 30 minuta. Poslužite s preostalim ribanim sirom.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.