Kako pripremiti i održati govor

Prilikom planiranja govora najprije razmislite o prigodi i vašoj publici. Je li prigoda formalnoga ili neformalnoga tipa? Tko će slušati vaš govor? Zašto im je tema vašega govora bitna? Pribilježite odgovore i imajte ih na umu dok sastavljate govor.

1. Kako biste organizirali svoj govor, zabilježite glavne točke koje želite naglasiti prema njihovom slijedu (tri do četiri glavne točke bit će dovoljne, osim ako ne držite predavanje ili tehničko izlaganje). 
 
2. Svaku točku sažmite u jednu jasnu rečenicu te oko svake grupirajte sve bitne informacije. Možda su činjenice i statistički podaci bitni za temu vašeg govora, ali uzbudljive priče o stvarnim ljudima, a ponekad i zanimljivo ispričana i primjerena šala, imat će bolji učinak. Razmotrite trebaju li vam vizualna pomagala, kao što su tablice, skice ili dijapozitivi kako biste pojedine točke bolje izložili.
 
3. Kad ste prikupili glavne točke, poredajte ih logičnim redoslijedom tako da se jedna točka nadovezuje na drugu. Posebnu pozornost obratite na nekoliko uvodnih rečenica. One bi trebale najaviti vašu temu, pobuditi pažnju vaših slušatelja i predstaviti vasu misao-vodilju. 
 
4. Iskoristite glavni dio govora kako biste razvili svoju temu. Zatim, u posljednje dvije ili tri rečenice ponovno sažmite glavne točke. Ovisno o prigodi, možda ćete trebati uključiti zdravicu, ponudu ili zahvalu. U svakom slučaju, nastojte sročiti jednako tako snažan završetak kao i početak.
 
VJEŽBANJE
 
Kad saberete misli i pripremite početak i završetak, govor je spreman za završnu doradu. Možete ga, ako želite, cijelog napisati i naučiti. Zapisivanje govora od riječi do riječi ima svojih nedostataka, osim ako ga ne namjeravate čitati svojoj publici (što nije preporučljivo u većini slučajeva jer izgleda neprirodno i odbija slušatelje), jer prekidi vas lako mogu zbuniti i tako možete izgubiti svoju nit izlaganja.
 
1. Bolje je u cijelosti napisati uvodni i zaključni odlomak, a središnji sadržaj govora napisati u sažetom obliku koji ćete tijekom govora nadopunjavati. Na brojevima označenim karticama veličine razglednice redom zapišite svaku glavnu točku, kao i početak i završetak govora. Njima se lako rukuje dok govorite, a mogu se lako odložiti u džep ili ručnu torbicu.
 
2. Uvježbajte svoj govor tako što ćete mjeriti vrijeme izlaganja kako biste ga održali u zadanome vremenu. Služite se kratkim i jasnim riječima i rečenicama bez nepotrebnog žargona. Izbjegavajte riječi koje teško izgovarate te one za koje niste sigurni što znače. Vježbajte pred svojom obitelji ili prijateljima i zamolite ih za iskreno mišljenje. Snimite govor i preslušajte ga kako biste vidjeli gdje biste mogli poboljšati način izlaganja ili pojasniti neku točku. Ako možete, vježbajte s vizualnim pomagalima kojima ćete se služiti. Nastojte unaprijed posjetiti mjesto gdje ćete držati svoj govor. Upoznajte se s prostorom, akustikom i tehničkom opremom.
 
NAČIN IZLAGANJA
 
1. Služite se karticama kao podsjetnicima, ali što manje pogledavajte u njih. Kad obradite sve točke s jedne kartice, neprimjetno je stavite na dno preostalih kartica u ruci.
 
2. Govorite glasno i nešto sporije od uobičajenoga govora, ali ne presporo jer ćete zvučati pompozno. Držite se opušteno s lagano razmaknutim nogama i rukama uz bok ili oslonjenima na stol ili govornici ispred vas. 
 
3. Svojim glasom prenesite zanimanje i oduševljenje izbjegavajući monotoniju. Gledajte u publiku koliko god možete. Kad završite, malo pričekajte prije no što sjednete. Ne dopustite da vas u posljednjem trenutku zabrinjava trema. Ona je uobičajena. 
 

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.