Kuhanje pomoću svijeće | Kako svijećom zakuhati vodu i pripremiti jelo

Jedna svijeća može dati dovoljno topline kako bi se zakuhala voda i skuhalo ili ispržilo jednostavno jelo, na primjer jaja i slanina. U hitnim situacijama na plamenu svijeće može se kuhao u zatvorenom prostom ili na otvorenom.

Kako napraviti kuhalo na svijeće

Običnu svijeću od 125 mm prerežite tako da donji komad bude nešto veći od gornjega. Ogolite stijenj pa će oba komada biti jednake visine. Svaki komad svijeće omotajte u papir za pečenje tako da gore bude u visini stijenja, a dolje prekrije čitavu svijeću. Papir pričvrstite ljepljivom trakom ili špagom. Dvije polovice svijeće postavite između dvije opeke položene tako da im šuplji dio bude okrenut prema unutra — također možete upotrijebiti betonske ploče ili keramičke pločice naslagane uvis kako bi zaštitile plamen svijeće.
 

Kuhanje 

Zapalite svijeće i papir za pečenje u koji su umotane. Postavite lončić ili tavu na opeke iznad plamena. Pola litre vode zakuhat će za 10-15 minuta. Jaje će se ispržiti za otprilike pet minuta. Nakon kuhanja, provjerite jeste li svijeće posve ugasili.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.