Sredstva za zaštitu drva | Kako zaštititi drvo na otvorenom i u zatvorenom prostoru

Da biste spriječili pojavu suhe truleži i crvotočina, za izradu neobojanih konstrukcija ili za popravke u kući ili vrtu kupujte isključivo unaprijed obrađeno drvo, koje se sredstvom za zaštitu drva natapa još pri prešanju u pilani.

Ako obrađeno drvo nije dostupno, obradite ga sami sredstvom za zaštitu drva. Većina dostupnih sredstava na bazi je otapala ili vode, te su nakon sušenja neopasna za ljude, kućne ljubimce i biljke, ali izbjegavajte prskanje. Sredstva na bazi otopina su zapaljiva — vatru držite podalje barem dva dana nakon nanošenja. Kreozot, proizveden od katranskog ulja, šteti biljkama. Ako ga nanosite na drvo na otvorenom, nosite zaštitnu odjeću i držite djecu i kućne ljubimce podalje dok se ne osuši. Sredstvo za zaštitu može biti prozirno ili sadržavati pigmente koji će pri nanošenju obojiti drvo.
 

Raspršivanje 

Uglavnom se koristi na potkrovljima i u sličnim prostorima. U tom slučaju najbolje je unajmiti pribor za raspršivanje i zaštitnu industrijsku masku za pročišćivanje para. Pažljivo slijedite upute proizvođača. Zaštitna sredstva mogu se raspršivati i po ogradama – upotrijebite sredstvo na bazi vode u vrtnom raspršivaču pod tlakom. Upotrijebite grubu mlaznicu raspršivača da biste osigurali temeljiti nanos.
 

Nanošenje kistom 

Upotrijebite kist širine 7,5 cm. Nosite zaštitne rukavice i, ako radite iznad visine glave, zaštitnu opremu za glavu i sigurnosne naočale. Utisnite zaštitno sredstvo u pukotine, te laganim udaranjem natapajte bočnu teksturu dok se sredstvo ne ocijedi. Kist kasnije upotrebljavajte isključivo za nanošenje zaštitnih sredstava.
 

Natapanje 

Ovo je najučinkovitiji način kućne obrade drva. Drvo za stupove ograde najbolje se obrađuje na ovaj način. Načinite jednostavno korito, koristeći neupotrijebljene cigle, a zatim ga složite s nabranom polietilenskom oplatom za debele zidove da biste oblikovali "jezerce". Stavite komad drva punom dužinom u korito i pritisnite ga ciglama. Korito zatim napunite s dovoljno zaštitnog sredstva da prekrije drvo i ostavite ga preko noći. Ako nije praktično uroniti cijeli komad drva, napunite veliku posudu zaštitnim sredstvom i u nju postavite stupove. To će omogućiti maksimalnu zaštitu onom dijelu stupa koji će biti zabijen pod zemljom. Na ostatak se zaštitno sredstvo može nanositi kistom.
 

Kuglice 

Ako je ukrašeno drvo, poput obojene prozorske daske, izloženo riziku, a nanošenje sredstva za zaštitu nije praktično, upotrijebite fungicidne kuglice. Izbušite otvore u drvu i ubacite kuglicu u svaki otvor. Zatim zatvorite otvor vodootpornim sredstvom za punjenje ili čepom. Ako drvo postane vlažno, fungicid iz kuglica će se osloboditi i učinkovito spriječiti truljenje.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.