Kako dođe do srčane mane | kako se liječi srčana mana

Srčane mane su oboljenja srčanih zalista­ka a mogu biti urođene (kongenitalne) ih stečene, to jest takve mane koje je čovjek zadobio u toku života kao posljedicu drugih preboljenih ili kroničnih bolesti. Do steče­nih srčanih mana dolazi gotovo uvijek za vrijeme reumatske upale zglobova.

Na ru­bovima zalistaka javlja se upala, a zalisci postaju hrapavi. Uslijed upale zalisci se skvrčavaju, te više ne zatvaraju ušće (ven­til). U drugom slučaju dolazi do djelomič­nog srastanja zalistaka, te se kod rada srca ne mogu potpuno otvoriti jer im je otvor sužen.

Kao posljedica srčane mane javljaju se smetnje u krvotoku, koje su već opisane, a na kraju i vodena bolest. U oba slučaja srce za vrijeme otkucaja izbacuje u aortu ih u plućnu arteriju manju količinu krvi nego što je prima. Već smo naprijed spo­menuh da pod normalnim uvjetima, kada se ne obavlja neki osobito naporan rad, srce radi bez naprezanja. Kad se razvije sr­čana mana, srce mora upotrijebiti i svoju rezervnu snagu.

Uslijed ubrzanog i napor­nijeg rada srčani se mišić povećava isto tako kao što se kod teških fizičkih radnika ih sportaša jače razvijaju mišići. Ako se srce i dalje napreže preko granica svojih mogućnosti, ono počinje popuštati, njegova se mogućnost rastezljivosti gubi, te nastaje stalno proširenje srca, a konačno i vodena bolest.

Do prije nekoliko godina liječili su se samo simptomi i posljedice slabijeg rada srca. Danas se operativnim putem oboljeli zalisci zamjenjuju umjetnima, a širom svi­jeta već su izvršene i operacije u kojima je teškom srčanom bolesniku uklonjeno čitavo bolesno srce i zamijenjeno mu zdravim što je uzeto iz žrtava prometnih nezgoda. Liječenje srčanih bolesti jedno je od područja medicine koje najbrže napreduje.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.