Kako meteorolog predskazuje vrijeme

“Vrijeme” je zajednički naziv za atmosferske prilike. Vrijeme može biti toplo ili hladno, suho ili vlažno, sunčano ili oblačno, vjetrovito ili tiho. Mijenja se iz dana u dan, a srednje vremensko stanje tijekom dužeg razdoblja zove se klima.

Ima mnogo složenih činilaca što utječu na promjenu vremena, ali je najvažniji činilac Sunce. Pod njegovim utjecajem voda ishlapljuje i zrak se grije, tako da struje toplog vjetra nose vodenu paru u visinu. Tamo se zrak hladi i vodena para se pretvara u kišu. To se zbiva postupno ili burno. Kad se te promjene događaju burno, nastaju oluje.

U gotovo cijelom svijetu danas postoje meteorološke stanice u kojima se obavljaju meteorološka mjerenja i promatranja. Karte što ih proučavaju meteorolozi pokazuju razne podatke: mjesta jednakog zračnog tlaka, iste temperature, pravac lokalnih vjetrova, oblačnost, kišu ili snijeg, količinu oborina, kao i područja u kojima je zračni tlak viši ili niži od normalnog.

Promatrajući karte, meteorolog može kazati što će se dogoditi u postojećim uvjetima. On zna da nizak tlak ukazuje na oluje, jer umjesto toplog, vlažnog zraka nailazi hladan zrak, koji se podiže u visinu. Visoki tlak najavljuje lijepo vrijeme.

Na sjevernoj polutki vjetrovi oko područja s visokim tlakom pušu prema vani, u smjeru gibanja kazaljke na satu. U području s niskim tlakom vjetrovi pušu prema unutrašnjosti, suprotno gibanju kazaljke na satu. Na taj se način može predvidjeti kretanje vjetrova. Meteorolog znade i kojom brzinom se smjenjuju ova područja tlaka.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.