Kako napraviti kompot od krušaka

U rano ljeto počinje vrijeme ukuhavanja. Sezonu otvaraju rane trešnje, potom slijedi ostalo koštunjavo voće. U obzir dolazi samo svježi i neoštećeni plodovi. Pribor za ukuhavanje možete nabaviti u specijaliziranim trgovinama.

Prije nego počnete sterilizirati, aparate, staklenke, gume i poklopce za ukuhavanje morate oprati i preliti kipućom vodom. Pred uporabu posložite sve na čistu krpu. Sterilizirati možete u velikom loncu, u pećnici, ekspres-loncu ili u posebnom aparatu za steriliziranje.


KOMPOT OD KRUŠAKA

Ovaj je recept pogodan, primjerice, za kruške, ali i za gotovo sve druge vrste voća. O slatkoći plodova ovisi količina šećera, a vrijeme ukuhavanje varira ovisno o kakvoći plodova.

 


NAPUTAK:

1. Pripremite staklenke.

2. Kruške operite, ogulite, prepolovite i odstranite jezgru.

3. Zakuhajte vodu i u njoj nakratko oparite kruške

4. Potom ih potopite u ledenu vodu i držite vrlo kratko pa iscijedite.

5. Kruške posložite u staklenke do 2 cm ispod ruba.

6. U loncu zakuhajte 2 l vode

7. Dodajte šećer, kuhajte otprilike 5 minuta i prelijte voće tako da i plodovi na vrhu budu prekriveni. Rub staklenki mora ostati čist!

8. Staklenku otvorite kako je propisano i sterilizirajte 25 minuta.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.