Kako napraviti maslac: vrhnje

Za pravljenje domaćeg maslaca mogu se nabaviti male ručne bućkalice ili bućkalice na struju, ali nije potrebna specijalna oprema ako se želite u tome okušati!

Potrebna vam je samo obilna količina mlijeka ili vrhnja, hladnjak i malo strpljenja.
Postoji i dodatna korist. Mlaćenica, tekućina koja se izdvaja prilikom nastanka samog maslaca, bogata je vitaminima i neki je ljudi piju s užitkom, iako njezin oštar okus ne privlači baš svakoga.

Započnite s vrhnjem! Maslac se pravi samo od vrhnja obranog s mlijeka. Kupite vrhnje s većim ili manjim postotkom mliječne masti – otprilike od 500 ml punomasnog vrhnja može se dobiti oko 200g maslaca. Sami napravite vrhnje tako što ćete punomasno mlijeko (homogenizirano mlijeko nije dobro) ostaviti u bocama u hladnjaku dan ili dva i potom skinuti vrhnje.

Da biste dobili maslac punijeg okusa, ostavite vrhnje da dozori dva ili tri dana izvan hladnjaka na toplikastu mjestu – sve dok ne poprimi miris sličan maslacu. Temperatura od 20 °C bit će pogodna. Od vrhnja koje nije dozrelo dobiva se maslac slaba okusa, ali zato će takav maslac dulje ostati svjež. Eksperimentirajte s različitim vremenima dozrijevanja jer ćete tako doznati koji vam je okus najbolji. Ako sačuvate kap ili dvije zrelog vrhnja otprije, to će ubrzati dozrijevanje
vrhnja sljedeći put.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.