Kako popraviti staru ležaljku

Popravljanje drvenog okvira i stavljanje novoga platna

1. Na kraju ljeta, obradite drvene dijelove brusnim papirom pa ih premažite zaštitnim sredstvom. Platno mora biti posve suho prije no što ležaljku spremite preko zime.

2. Na početku sezone, vlažnom krpom obrišite prašinu s drvenog okvira i malo nauljite pregibne točke.

3. Na mjestima gdje se drvo raskolilo, na komad koji treba spojiti obilato nanesite vodootporno ljepilo za drvo na bazi polivinil acetata. Zatim povežite ili stegnite slijepljeno mjesto sve dok se ljepilo ne stvrdne. Ako se radi o labavom spoju, razdvojite ga, očistite ostatke staroga ljepila i premažite vodootpornim ljepilom. Ponovno sastavite i stegnite spoj sve dok se ljepilo ne osuši.

4. Kod otpuštenih zakovica, stavite komad metala uz glavu zakovice pa s druge strane gdje se nalazi podloška udarajte oko zakovice. Ako je zakovica na pregibnoj točki, malo podmažite uljem.
Ako je platno istrošeno ili oštećeno, odignite čavliće alatom za vađenje čavlića. Kupite nov komad platna, koji se prodaje na metre, a stari komad platna neka vam posluži kao uzorak za potrebnu duljinu. Pričvrstite novo platno čavlićima široke glave koje ćete zabosti u nove rupe.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.