Kako se hrani koza

Ijudi vjeruju da koze jedu gotovo sve. Istina je da one baš to i čine. A pošto jako vole brstiti, nanose štetu šumama.

Prirodni nagon odvraća koze da jedu nešto što bi im moglo naškoditi,

premda će one kušati i ono što mnoge druge životinje neće. Razlog je vjerojatno to što koze vrlo rijetko dobivaju onakvu hranu ili njegu kao ostale domaće životinje. I pošto ih tako slabo hrane, one će koješta probati, ne bi li pronašle nešto dobro.

Koza je oduvijek bila vezana za čovjeka na neki čudan način. Još od prastarih vremena opskrbljivala ga je zdravim mlijekom i ukusnim mesom. Od kozine kože izrađivani su različiti predmeti.

Smatra se da je kozje mlijeko mnogo zdravije od kravljeg.

Stoga se kozje mlijeko često daje dojenčadi i bolesnicima, jer je, porod ostaloga, i lakše za probavu od kravljeg mlijeka.

Koza se obično manje uzgaja radi mesa, a više radi kože, od koje se prave razni predmeti. Neke vrste koza. na primjer angorska ili kašmirska, uzgajaju se zbog izvanredno kvalitetna krzna, dok se druge koze, kao što je sanska koza, uzgajaju radi mlijeka.

Po svoj prilici, koza je po prvi put pripitomljena u Iranu, ali se uzgoj koza ubrzo proširio po čitavom svijetu. U Evropi, Aziji i Africi može se naći oko deset različitih vrsta koza. To su životinje čvrstih nogu, stalno su u pokretu, kojima je najugodnije u planinskim i krševitim krajevima.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.