Kako se puževi kreću

Moguće ste se nekad zagledali u puža koji se lagano kretao preko površine zemlje i pitali se kako je uopće u stanju kretati se kad nema “noge” ili se one barem ne vide. Zapravo, čitav donji dio puža je njegovo “stopalo”. Potpuno je ravno i glatko, ali u svome sastavu ima mnoštvo mišića koji pužu služe da se kreće. Da bi se puž što lakše kretao, stopalo je opremljeno osjetljivim žlijezdama koje luče ljigavu sluz, tako da puž naprosto klizi po površini, pomalo se njišući.

To je stopalo uistinu neobično. Toliko je grubo da puž može miljeti i po ivici najoštrijeg brijača a da se ne ozlijedi! Puž je i inače neobična životinja. Tako, na primjer, on nikad ne zaluta. Raspolaže prirodnim nagonom koji ga uvijek vraća u sklonište, bez obzira koliko je od njega odmakao. I mada puž obično ne teži više od petnaestak grama, u stanju je za sobom vući predmet teži i od pola kilograma!

Postoje uglavnom dvije vrste puževa:

puževi s ljušturom ili zaštitnom kućicom, i puževi balavci. Prvi imaju tijelo koje se potpuno uklapa u vijuge kućice; raspolažu snažnim mišićima, sposobnim uvući cijelo puževo tijelo u kućicu čim naiđe opasnost. A kao još jednu mjeru sigurnosti, puž, kad se već nade u svom skrovištu, rožastom ploćom potpuno zatvori otvor kućice.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.