Kako se riješiti štetočina – kožuškari

Ti kukci (Anthrenus scrophulariae), veliki samo 3 mm, pojavljuju se u proljeće. Crni su s više žućkastih i smeđastih pjega ili crni s bijelom točkom, a njihove su ličinke te koje prouzrokuju štetu.

Najpogodnija mjesta za njihovo razmnožavanje jesu stara ptičja gnijezda, pukotine u podovima i kutnim letvama punim kučine te zapuštene komode, a hrane se gotovo svim prirodnim tkaninama.

1. Kako biste spriječili njihovu najezdu, redovito usisavajte sagove.

2. Ispunite pukotine u podnim daskama i kutnim letvama, ako je moguće, promijenite položaj velikih komada namještaja te provjerite ima li kukaca ili ostataka presvučene kože ličinki u potkrovlju i na ostalim toplim mjestima u kući gdje ostavljate rublje da se do kraja osuši.

3. Među spremljenom odjećom i pokrivačima rasporedite kuglice protiv moljaca ili zaštitite robu aerosolnim sprejem protiv moljaca. Uočite li tragove kožuškara u sagu, dobro ga u šišajte i odmah izbacite ili zapalite sadržaj vrećice usisavača. Poprskajte sag i ostale zahvaćene tkanine aerosolnim sprejem protiv moljaca.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.