Kako uvesti automobil iz inozemstva

Homologacija pojedinačnog vozila provodi se za nova vozila koja dobavljač, koji nema potvrdu o sukladnosti tipa vozila, pojedinačno uvozi radi prodaje ili ih uvozi pravna ili fizička osoba za svoje potrebe.Taj postupak provodi se i kod uvoza rabljenih vozila.

1. Prvo morate pribaviti potvrdu proizvođača, kojom se potvrđuje kojim je ECE pravilnicima ili EEC smjernicama udovoljavalo vaše vozilo u trenutku proizvodnje. Nju možete nabaviti kod glavnih/ovlaštenih zastupnika proizvođača vozila u Republici Hrvatskoj npr. ako ste kupili Mercedes, trebate se obratiti tvrtki Euroline, ako ste kupili BMW, trebate se obratiti tvrtki Tomić & Co., ako ste kupili Audi, obratite se tvrtki Zubak auto itd). Ako u Republici Hrvatskoj ne postoji glavni/ovlašteni zastupnik za vašu marku vozila, onda tu potvrdu možete pribaviti u inozemstvu, ali od proizvođača vozila ili njegovoga ovlaštenog zastupnika u zemlji iz koje vozilo uvozite. Ponovno prelistajte sve dokumente koje ste dobili uz vozilo. Ako se medu njima nalazi jedan na kojem piše “COC (Certificate of confirmity)” onda vam potvrda proizvođača ne treba. Taj dokument zamjenjuje potvrdu proizvođača, ali i njega morate ovjeriti kod glavnog/ovlaštenog zastupnika Hrvatskoj.

2. S potvrdom proizvođača (ovjerenim COC dokumentom) obratite se stanici za tehnički
pregled vozila u blizini carinarnice u kojoj je vaše vozilo. U stanici ćete ispuniti Zahtjev za homologaciju pojedinačno pregledanog vozila. Istodobno ćete morati uplatiti propisanu naknadu za poslove homologacije, kao i upravnu pristojbu.

3. Nakon toga slijedi pregled vozila i dokumentacije koju ste donijeli sa sobom. To će obaviti ovlašteni djelatnik. Na vozilu će provjeriti svjetla, stakla, sigurnosne pojaseve, naslone za glavu itd. Istodobno će potvrde proizvođača provjeriti jesu li kočnice, buka, sadržaj ispušnih plinova itd. ispitani i homologirani u skladu s vrijedećim propisima u Republici Hrvatskoj

Kako biste izbjegli probleme:

1. Ne kupujte vozila s američkog tržišta – ona su predviđena za Ameriku, a ne Europu.

2. Ne kupujte vozila iz Europe ako su starija 4 do 5 godina, jer su ona ispitana prema starim propisima, koji više ne vrijede u Hrvatskoj, kao ni u Europi za prvi put registrirano vozilo.

3. Ako već kupujete vozilo, bilo novo ili polovno, kupite ga u Hrvatskoj s hrvatskim dokumentima – uštedjet ćete mnogo truda i novca.

4. Ako se pregledom dokumentacije i vozila utvrdi da je sve u redu, u stanici za tehnički pregled izdat će vam Potvrdu o sukladnosti pojedinačno pregledanog vozila. Čuvajte je, jer ćete je morati predočiti carinskoj upravi radi carinjenja vozila, ali i predati prilikom prve registracije u Hrvatskoj.

Ako se pregledom dokumentacije i vozila utvrdi da nešto nije u redu, od ovlaštene pravne osobe ćete dobiti Rješenje o uskrati izdavanja Potvrde o suglasnosti pojedinačno pregledanog vozila s obrazloženjem što ne valja.