obiljezavanje-vozila-javnog-cestovnog-prijevoza-kako-hr

Kako obilježiti vozilo javnog cestovnog prijevoza i prijevoza za vlastite potrebe

Velika dilema mnogih od nas, posebice onih koji tek počinju raditi na poslovima javnog cestovnog prijevoza (JCP), poput vozača kamiona, autobusa ili Taxi prijevoznika i prijevoza za vlastite potrebe je „Što treba ispisati na kabini vozila ?“ ili „Koga pitati o tome ?“.

Štoviše, problem najčešće nastane u stanici za tehnički pregled vozila gdje se ustanovi manjkavost natpisa na teretnom vozilu. Dobro je ako prođete uz upozorenje da se to treba ispraviti do slijedećeg tehničkog pregleda, loše je ako ne prođete zbog toga.

Obvezne natpise na kabini vozila regulira u ovom trenutku još uvijek važeći “Pravilnik o posebnim uvjetima za vozila kojima se obavlja javni cestovni prijevoz i prijevoz za vlastite potrebe” koji datira iz 2005. godine, a čiji tekst u potpunosti možete pronaći OVDJE .

Osim natpisa, spomenuti pravilnik regulira još neke uvjete koji se tiču opremljenosti teretnih vozila, autobusa i taksi-vozila. Najkraće – natpisi na bokovima kabine teretnog vozila MORAJU sadržavati:

1. Kada se radi o „Javnom cestovnom prijevozu“

Ime i prezime te prebivalište fizičke osobe, odnosno naziv tvrtke i sjedište za pravnu osobu istaknuto najmanje na vanjskim bočnim stranama kabine teretnog vozila. Podaci navedeni na bočnim stranama teretnog vozila moraju odgovarati podacima navedenim u licenciji za obavljanje djelatnosti javnog cestovnog prijevoza.

2. Kada se radi o „Prijevozu za vlastite potrebe“

Istaknut natpis “PRIJEVOZ ZA VLASTITE POTREBE” ime i prezime te prebivalište fizičke osobe, odnosno naziv tvrtke i sjedište za pravnu osobu istaknuto najmanje na vanjskim bočnim stranama teretnog vozila. Visina natpisa na kabinama svih gore navedenih vozila ne smije biti manja od 30 milimetara, radi lakše preglednosti i vidljivosti.