Što je to Bitcoin halving, kako utječe na tržište i zašto je taj događaj važan

Bitcoin Halving: Što je to i zašto je važno?

Bitcoin halving je događaj koji se događa otprilike svake četiri godine i predstavlja prepolovljavanje nagrade za rudarenje novih blokova. Ovaj proces je ključan za razumijevanje kako Bitcoin radi i kako održava svoju vrijednost. U ovom članku razmotrit ćemo što je točno Bitcoin halving, zašto se događa i kako utječe na tržište kriptovaluta.

Što je Bitcoin Halving?

Bitcoin halving je proces smanjenja nagrade za rudarenje Bitcoina na pola. To znači da će rudari, koji su odgovorni za stvaranje novih blokova u Bitcoin blockchainu, primiti upravo polovicu Bitcoina za svaki novi blok koji rudare u usporedbi s prije halvinga.

Zašto se Bitcoin Halving događa?

Bitcoin je dizajniran tako da ima ograničenu količinu od 21 milijun kovanica. Da bi se održala ova ograničena ponuda, stvoritelj Bitcoina, poznat pod pseudonimom Satoshi Nakamoto, uveo je koncept halvinga.

Halving služi kao mehanizam kontrole inflacije, smanjujući brzinu kojom se novi Bitcoinovi stvaraju i puštaju u opticaj. To pomaže u očuvanju vrijednosti Bitcoina i sprječava devalvaciju kovanice.

bitcoin_halving
Bitcoin Halving događaj

Kako Bitcoin Halving radi?

Bitcoin blockchain radi na sustavu koji se zove Proof of Work (PoW). Rudari koriste računalnu snagu za rješavanje složenih matematičkih problema, a onaj koji prvi riješi problem dobiva pravo dodati novi blok u lanac i primiti nagradu u Bitcoinima.

Nakon što se rudari 210,000 blokova, nagrada za rudarenje se prepolavljuje. Prvi Bitcoin halving dogodio se 2012. godine, kada je nagrada smanjena s 50 na 25 Bitcoina po bloku. Sljedeći halving dogodio se 2016. godine, kada je nagrada smanjena na 12.5 Bitcoina, a posljednji halving dogodio se 2020. godine, s nagradom smanjenom na 6.25 Bitcoina po bloku.

Utjecaj na tržište

Bitcoin halving ima značajan utjecaj na tržište kriptovaluta. Smanjenjem nagrade za rudarenje, smanjuje se i količina novih Bitcoina koji ulaze u opticaj. To može dovesti do smanjenja ponude, a ako potražnja ostane ista ili poraste, cijena Bitcoina može porasti.

Međutim, važno je napomenuti da tržište kriptovaluta može biti vrlo nestabilno i da su predviđanja cijena često nesigurna. Neki analitičari vjeruju da halving može dovesti do “bull runa”, dok drugi smatraju da utjecaj može biti manje značajan.

Zaključak

Bitcoin halving je ključan aspekt ekonomije Bitcoina koji pomaže u održavanju njegove ograničene ponude i potencijalno utječe na njegovu cijenu. To je složen, ali fascinantan proces koji odražava inovativni dizajn i ekonomsku strukturu Bitcoina.

Kroz razumijevanje ovog procesa, možemo bolje shvatiti kako Bitcoin funkcionira i zašto je postao tako važan igrač u svijetu financija. Halving je još jedan dokaz kako je Bitcoin donio revolucionarne promjene u načinu na koji razmišljamo o novcu i financijskim sustavima.