kako_pronaci_pripremiti_i_skuhati_skoljke_priprema_dagnji

Kako pronaći, pripremiti i skuhati dagnje

Dagnje možete pronaći uz obalu mora priljubljene uz stijene ili kamenje. Treba ih brati samo tijekom hladnijih mjeseci — od listopada do travnja.

Nemojte brati školjke blizu mjesta na kojima se izlijevaju otpadne vode ili kanalizacija i samo berite one koje su žive: ako se dagnja zatvori pošto je nježno malo rastvorite, znači da je živa, a ako je otvorena ili ako se lako otvara, bacite je.

Pripremanje

Kad kupujete dagnje, provjerite jesu li žive i svježe – izbjegavajte razbijene ili napukle školjke. Izribajte ih krutom četkom u hladnoj, posoljenoj vodi kako biste odstranili pijesak. Potom oštrim nožem ostružite tamne vlaknaste nakupine na školjkama.

Kuhanje

1. Kuhajte dagnje u velikoj posudi s dubokim dnom u 15 mm vode ili bijeloga vina te s nešto kosanoga peršina i češnjaka.

2. Kuhajte poklopljene oko 5 minuta dok se školjke ne rastvore. Odbacite one koje ostanu zatvorene. Skinite posudu s vatre, perforiranom žlicom izvadite dagnje i sa svake odstranite polovicu školjke.

3. Održavajte dagnje toplima pod toplom krpom dok kroz komad muslina ne procijedite tekućinu u kojoj su se kuhale. Poslužite dagnje prelivene tekućinom u kojoj su se kuhale uz crni ili integralni kruh.

Juha od dagnji

1. Na jakoj vatri 6 minuta u vodi kuhajte 2,5 litre dagnji. Iscijedite vodu u manju posudu.

2. Propržite 2x žlice zobenoga brašna na grilu srednje jačine, sve dok ne postane zlatnosmeđe.

3. U posudi zagrijte 15 g maslaca i na njemu ispirjajte dvije sitno kosane ljutike dok ne postanu staklaste. Dodajte dagnje i oko pola litre mlijeka pa zagrijte tako da ne zakuha.

4. Zakuhajte vodu u kojoj su se kuhale dagnje i dodajte zobeno brašno. Dobro promiješajte i dodajte juhi onako uzavrelo. Začinite, posipajte peršinom i poslužite.