Kako zdravo i sigurno spremiti voće u staklenke i napraviti sirup

kako-zdravo-i-sigurno-spremiti-voce-u-staklenke-kako-hr

Sve vrste voća mogu se spremati u staklenke, pri čemu okus i boja ostaju gotovo posve očuvani. Voće treba pažljivo odabrati i pripremiti. Mora biti svježe, zrelo i bez promjena boje na koži ili znakova bolesti i truljenja.

Upotrijebite namjenske staklenke za spremanje zimnice, provjerite jesu li čitave, nije li navoj ni prsten za zatvaranje iskrivljen te nisu li gumene brtve ishabane. Možete kupiti nove brtve i poklopce u trgovinama s kuhinjskim potrepštinama.

Prije početka, odstranite peteljke, stabljike i listove s mekanog voća kao što su kupine, maline, jagode te križanci kupina i malina. Odrežite vršak i peteljku ogrozda, a rabarbaru izrežite na komadiće jednake dužine.

JABUKE, KRUŠKE i DUNJE treba oguliti, izvaditi sredinu i izrezati na četvrtine ili ploške.

MARELICE I BRESKVE možete spremati u staklenke cijele ili prepolovljene i bez koštica. Breskve ogulite, a ako želite, možete i marelice.

ŠLJIVE I DAMAŠKE ŠLJIVE obično se spremaju cijele, iako one vrlo velike možete prepoloviti i izvaditi im koštice, ako tako više volite.

VIŠNJE možete spremati očišćene ili s košticama.

Temeljito operite pripremljeno voće i ponovno provjerite nije li se potkrao koji bolestan ili natruo plod.

PRAVLJENJE SIRUPA

1. Iako se za spremanje voća u staklenke može upotrijebiti voda, s domaćim će sirupom okus i boja biti bolji. Jačina sirupa u prosjeku treba biti 200 g šećera na svakih 500 ml vode. Šećer, po mogućnosti kristalni, dodajte polovici količine vode.

2. Pustite neka zakuha, miješajte dok se šećer ne rastopi i kuhajte jednu minutu. Zatim dodajte preostalu vodu i ostavite neka zakuha. Voće možete preliti vrućim ili hladnim sirupom.

Umjesto šećera, možete upotrijebiti melasu, no ona ima jak okus koji voće poprimi.

Budući da trešnje sadržavaju malo kiseline, na svakih 500 ml sirupa dodajte četvrtinu čajne žličice limunske kiseline.

SLAGANJE VOĆA

1. Unutrašnjost staklenki za spremanje navlažite hladnom vodom i pažljivo u njih složite voće. Odaberite plodove podjednake veličine i uzmite dugačku žlicu kako biste ih gusto poslagali bez gnječenja. Neka u staklenci od 500 g bude oko 300 – 350 g voća.

2. Prelijte voće sirupom i pustite neka mjehurići zraka izađu, tako što ćete oštricu steriliziranog noža gurnuti uz stijenku staklenke. Dolijte još sirupa i lagano zavrnite poklopce kako bi para mogla izlaziti van tijekom steriliziranja te kako staklenke ne bi puknule.

STERILIZIRANJE

Dva najbolja načina steriliziranja staklenki s voćem jesu u vodenoj kupelji ili u EKSPRES-LONCU.

1. Postupak steriliziranja u vodenoj kupelji je pouzdaniji, no potrebno je imati kuhinjski termometar. Uzmite veliku i duboku posudu i postavite podložak na dno – kao što je rešetka iz pećnice, dvostruki lim za kolače ili debelo smotane i presavijene novine.

2. Staklenke poslažite na taj podložak pazeći da ne dodiruju jedna drugu. Omotate li ih krpama, spriječit ćete moguće dodirivanje. Napunite posudu hladnom vodom do vrha staklenki. Stavite termometar u vodu i polako zagrijavajte posudu, postupno povećavajući temperaturu kako bi za sat vremena dosegnula 54°C, a potrebnu temperaturu za sat i pol.

Mekano bobičasto voće i jabuke izrezane na ploške treba kuhati 10 minuta na 74°C. Sve ostalo voće treba kuhati 15 minuta na 82°C, osim kruške jer njih treba kuhati 30 minuta na 88°C.

3. Kada je završeno steriliziranje voća, izvadite staklenke iz posude (uzmite debele kuhinjske rukavice kako biste zaštitili ruke) ili grabilicom odvadite vruću vodu prije no što kuhinjskim hvataljkama izvadite staklenke. Staklenke poslažite na suhu i toplu podlogu. Odmah zategnite navojne prstenove i ostavite staklenke preko noći neka se ohlade.

4. POSTUPAK U EKSPRES LONCU je brži, ali pazite kako ne biste prekuhali voće. Stavite rešetku lonca ili podložak (kao što je ranije opisano) u lonac i nalijte vodu do 25 mm visine. Složite pripremljene staklenke u lonac i zatvorite poklopac ostavljajući pisak otvoren. Lagano zagrijavajte dok ne počne izlaziti ujednačen mlaz pare. To bi trebalo trajati od 5 do 10 minuta. Na mjeraču tlaka povećajte tlak do 2,25 kg.

Zadržite tlak jednu minutu za jabuke, rabarbaru, sve mekano voće, damaške šljive i domaće šljive. Produžite tlak na 3 – 4 minute za gusto složene jabuke i za polovice marelica, breskvi i šljiva. Kruškama je potrebno 5 minuta.

Skinite lonac sa štednjaka i ostavite 10 minuta neka se ohladi.

Zatim smanjite i otpustite pritisak. Konačno, otvorite lonac, izvadite staklenke i zategnite im poklopce.

Staklenke poslažite na suhu i toplu podlogu i ostavite ih preko noći neka se ohlade.

PROVJERA PRIANJANJA POKLOPCA

Bez obzira na način steriliziranja, pustite neka se staklenke ohlade. Skinite navojne prstenove s poklopaca i provjerite sve staklenke tako što ćete ih podići, jednu po jednu, držeći ih vrhovima prstiju samo za poklopac. Ako brtva drži, vakuum unutar staklenke čvrsto će držati poklopac. Ako je brtva neispravna, poklopac će se odvojiti.

SPREMANJE

Namažite unutrašnju stranu navojnoga prstena jestivim uljem i ponovno ih zavrnite na staklenke. Obrišite ljepljive površine s vanjske strane staklenki, označite staklenke ispisanim naljepnicama i spremite na hladno, suho, mračno i prozračno mjesto. Po potrebi otvorite staklenke voća tako što ćete skinuti navojne prstenove s poklopaca, staviti staklenku u toplu vodu na nekoliko minuta i pažljivo otvoriti poklopac vrškom noža.