Kako savladati tehniku brzog čitanja

Brzo čitanje omogućava da bolje raspolažete vremenom, bilo u školi, kod kuće, na fakultetu, na poslu ili čitate samo iz zabave, bržim čitanjem oslobađate vrijeme za druge potrebe i zadatke. Možete brže i jednostavnije čitati bez obzira na sadašnju razinu i brzinu čitanja, a da ne gubite razumijevanje onoga što čitate. Vježbanje je najvažnije u podizanju brzine čitanja, a u početku je potrebno dosta vježbe da bi se postigla željena razina prolaženja kroz tekst. Naučit ćete, osim brzog čitanja, kako se pripremiti za materijal koji ćete čitati.

Pregledajte korice materijala za čitanje, ako postoje, pročitajte komentare na zadnjoj korici, sadržaj, kazalo pojmova (ako čitate knjigu), zatim u knjizi pročitajte, sve podnaslove u poglavljima ili člancima prije nego što počnete čitati samu knjigu.

2. Postavite karticu za bilješke ili komad papira ispod reda teksta koji čitate i započnite čitati. Pomičite karticu prema dolje i kasnije na drugoj stranici, red po red, brzinom kojom inače čitate. Taj postupak uz sve, služi da vam oči ne odlutaju s reda koji čitate na redove ispod ili postanu zaokupljene okolinom, čime pada koncentracija, pa se čitanje bitno usporava. Nakon nekoliko stranica, pomičite karticu ili papir malo brže, red po red, od brzine kojom ste započeli. Alternativna metoda je da kažiprstom prolazite red po red na isti, gore opisan način.

3. Čitajte skupove riječi ili cijelu rečenicu, radije nego riječ po riječ. Možete vježbati sa čitanjem novina, iz razloga što članci najčešće sadrže nekoliko riječi po redu teksta.

4. Vježbajte brže čitanje, opisano u drugom ili trećem koraku, 10 do 15 minuta dnevno, svaki dan. Izaberite tekst ili temu koji vas jako interesira i primorajte se da čitate što je brže moguće.

5. Zapisujte ono što vam se čini zanimljivo, što bi htjeli zapamtiti, rečenicu ili kako ste se osjećali dok ste čitali, na što ste se možda podsjetili, što to vama znači.

6. Čitajte često. Postavite si vrijeme u koje ćete moći nesmetano vježbati brže čitati i vježbajte dok vam to ne postane dnevna rutina. Primjerice za doručkom ili jutarnjim odmorom, a možete i kombinirati s ostalim aktivnostima, primjerice, vožnja javnim gradskim prijevozom, čekanje na sastanak, čekanje djece u autu da izađu iz škole i slično.