kako_govoriti_fluentno_tecno

Kako govoriti fluentno (tečno)

Često vam se događa da zastanete dok govorite? Ili zato što nemate više što reći ili zato što od silnih ideja ne znate što reći. Čudite se kako drugi govore minutama i minutama bez zastajkivanja.

Tečno govorenje je ujedno i lijepo govorenje, a govoriti tečno nije teško, dakle nije teško govoriti lijepo. 
Prvi korak pri učenju tečnog tj. fluentnog govora jest sređivanje misli. Zbrka u glavi, zbrka je u govoru što u konačnici vodi do one sitne kratke i neugodne pauze u govoru. Ovo je ujedno i najteži i najvažniji korak. Pri govorenju potrebno je samo slijediti neke prije određene smjernice koje smo si zadali prije govora, nove ideje za vrijeme govora treba izbjegavati osim ako ste vrlo vješti u govoru, a ako jeste tada sigurno znate kako govoriti tečno.
Kad su misli sređene, i kada imaju logičan slijed govor bi trebao biti tečan, ako vam govor i dalje nije takav treba razmotriti i neka druga rješenja. No kako bismo našli rješenje, prvo moramo znati gdje leži problem. Vrlo čest problem koji priječi fluentan govor jest i usporen rad „sustava za odabir riječi“. Taj sustav nam na nesvjesnoj razini ponuđuje riječi koje možemo reći za pojam na koji upravo mislimo, a mi tada svjesno odabiremo riječ koju čemo koristiti.
Kako bismo ubrzali rad tog sustava, ali i povečali broj riječi koje nam on ponuđuje probajte sljedeće vježbe
1. Osmislite što više riječi koje završavaju na „telj“.
2. Osmislite što više riječi koje počinju na „pro“.
3. Osmislite što više riječi koje počinju i završavaju slovom „a“.
Također moguće je raditi ovakve vježbe po proizvoljnom kriteriju, čak štoviše i preporučeno. Ako svaki dan vježbate desetak minuta i tako tjedan ili dva, trebali biste se riješiti onih neugodnih stanki u govoru i govoriti tečno.
Kako dakle govoriti tečno? 
Ako imate „zbrku“ u glavi probajte se koncentrirati na svoje misli, istovremeno držite uravnotežen ritam, ne brzajte, dišite (ako je moguće trbušno), ako pak imate problem s pronalaskom pravih riječi, proradite vježbice napisane gore.
Sretno!