kako_igrati_dame_igra_na_ploci_za_dva_igraca

Kako igrati dame | Igra na ploči za dva igrača

Igra se igra na četvrtastoj ploči podijeljenoj na 64 manja, svijeda i tamna kvadrata, odnosno polja, raspoređena naizmjenično. Svaki igrač ima 12 figura — okruglih pločica — koje su također kontrastnih boja, obično crne i bijele ili crvene i bijele.

Igrači sjede na suprotnim stranama ploče, tako da se tamni kvadrati u kutovima nalaze s lijeve strane svakog igrača. Svaki igrač postavlja svoje figure na tamna polja u njemu najbliža tri reda. Dva središnja reda ostaju prazna. Cilj igre je da svaki igrač pokuša osvojiti sve ili većinu protivničkih figura. Crne, ili crvene, figure prve su na potezu, a potezi se mogu izvoditi samo po tamnim poljima, naprijed i dijagonalno u isto vrijeme. Kad se figura nalazi na polju koje graniči s poljem na kojemu se nalazi protivnička figura, a iza kojega se nalazi slobodno polje, igrač može osvojiti protivničku figuru tako da je preskoči. Osvojena figura se zatim miče s ploče. Moguće je izvršiti niz skokova u jednom potezu ako postoji slijed naizmjeničnih figura i slobodnih polja.
Ne uspije li igrač izvesti moguć skok, bilo zbog toga što ga je previdio ili zbog toga što bi mogućim skokom doveo svoju figuru u opasnu situaciju, protivnik ga može »izbaciti« — protivnik osvaja figuru kojom je trebao biti izveden skok te je uklanja s ploče. Ako igrač ima izbor između dva različita skoka u jednom potezu, može izvesti samo jedan, a drugu figuru gubi tako što biva izbačena. Kada se figurom izvede uspješan potez zauzimanja polja u zadnjem protivničkom redu, tada ta figura postaje »kralj«, a kralj dobiva krunu tako što se na njega postavi druga figura iste boje. Za razliku od običnih figura, kralj se može micati i naprijed i natrag, te ne mora skakati kad se za to ukaže prilika. Igra završava kad se osvoje sve figure jednog od igrača, ili kad jedan igrač ima toliko malo figura da nema nade za pobjedu. Ako nijedan ne može pobijediti — npr. ako svaki ima samo po jednu figuru – igra je neodlučena.