Kako najlakše naučiti njemački u Njemačkoj Učenje Njemačkog

Kako najlakše naučiti njemački u Njemačkoj | Učenje Njemačkog

Poznavanje stranih jezika je često pretpostavka za pronalaženje posla. Za stvarno ovladavanje jezikom je najbolji studijski boravak u zemlji gdje se taj jezik govori. Kako je to u Njemačkoj?

Njemački jezik je težak jezik: tako glasi uvjerenje u mnogim zemljama svijeta. Ali za većinu studenata to ipak nije razlog za odustajanje od učenja, već prije izazov za veći napor.
U Europskoj uniji postoji program za poticaj studentske razmjene, program “Erasmus”, u okviru kojeg je moguće dobiti stipendiju za studij na jednom od njemačkih sveučilišta.

Prije toga je potrebno u dovoljnoj mjeri savladati njemački jezik, što se dokazuje diplomom ZMP, centralnog ispita srednjeg stupnja na Goethe Institutu. Tako je i u Kolnu, objašnjava Andrea Štajnbruner (Andrea Steinbrunner) zamjenica voditelja nastave njemačkog kao stranog jezika na sveučilištu u Kelnu (Kölnu): „Mi testiramo njihov nivo znanja, i oni potom nastavljaju s učenjem od utvrđenog nivoa dalje. Ukoliko, međutim, netko u Njemačkoj želi studirati i tu diplomirati, onda treba položiti tzv. DSH-ispit.“

Poznavanje jezika – pretpostavka za studij

To je skraćenica za Jezički ispit za studij u okviru kojeg se testiraju sposobnosti relevantne za studij poput sposobnosti razumijevanja predavanja, razumijevanja znanstvenih tekstova i mogućnost pisanja na njemačkom. Zahtjevi su visoki i u čitavoj Njemačkoj su jedinstveni. Zbog toga studenti moraju znatno bolje poznavati jezik i znatno više učiti od drugih polaznika jezičkih tečajeva. „U našim kursevima se od početka velika pažnja posvećuje gramatičkoj ispravnosti napisanog, jer je to kasnije potrebno i tokom studija. Osim toga uz normalne kurseve imamo i specijalne tečajeve s naglaskom na ekonomsku terminologiju, germanistiku ili pravnu terminologiju.”, napominje Štajnbruner.

Maria Elena iz Argentine uči njemački već tri mjeseca, i već je zabilježila veliki napredak: Ja sam tu pohađala dva semestra intenzivni tečaj njemačkog, svaki dan tri sata, to je stvarno bilo dobro. Sada sve razumijem, sve mogu čitati i pisati.”Taj trud se isplati, mada ponekad ima problema s razumijevanjem pojedinih profesora na predavanjima. Jedino rješenje je, međutim – još više učiti. Jer s posebnim, olakšavajućim tretmanom strani studenti na njemačkim sveučilištima ne mogu računati.