Kako napisati dobar zivotopis Kako napisati CV Kako napisati resime

Kako napisati dobar životopis | Kako napisati CV | Kako napisati resime

Životopis treba shvatiti kao vašeg osobnog predstavnika pri zapošljavanju – on vam treba osigurati dolazak na testiranje ili razgovor za posao. Naravno, ne postoji savršen životopis koji će vam garantirati posao, no ima nekoliko pravila koja treba poštovati kako bi vaš predstavnik imao “izgled koji obećava”.

Cilj životopisa jest da privuče pažnju, predstavi vas u najboljem svjetlu i omogući vam ulazak u uži krug odabranih kandidata. Stoga obratite pažnju na sljedeće detalje:

1. Izgled i organizacija

Postoje mnoge internetske stranice koje su posvećene savjetima u vezi načina pisanja životopisa. Na svima se izgled i organizacija životopisa stavljaju u prvi plan. Naša bi preporuka bila da iskoristite predložak koji se rabi u komunikaciji s Europskom unijom, tzv. EuroCV. Razlog je jednostavan – izgleda profesionalno, organizirano i omogućuje unos svih podataka o vama koji mogu zanimati potencijalnog poslodavca.

2. Redoslijed informacija

Kao što već vjerojatno znate, školovanje i prethodna zaposlenja navode se u obrnutom kronološkom redoslijedu, od najsvježijih prema starijima. Znači, prvo navodite svoju trenutačnu razinu obrazovanja pa idete u prošlost (vrtići se još uvijek ne broje, no tko zna, možda uvedemo japansku praksu). Šalimo se – osnovnoškolsko obrazovanje obično se ne navodi, iznimka može biti činjenica da ste završili neku osnovnu školu koja će vam možda donijeti dodatne bodove u očima potencijalnog poslodavca (u inozemstvu, privatna, waldorfska ako se javljate za kreativnog direktora i slično).

3. Duljina

Bez obzira na količinu iskustva, potrudite se da vaš životopis bude jasan i sažet. Zamislite svog predstavnika za zapošljavanje kako satima gnjavi budućeg poslodavca vašim prekrasnim osobinama, širokom općom kulturom i gomilom vještina koje posjedujete. Ubrzo bi postao dosadan, pa bi ga iz pristojnosti pustili da ispriča što ima do kraja, no pažnja poslodavca bi se nepovratno izgubila. Stoga, pišite sažeto, koncentrirano i jasno, navedite osnovne informacije i ostavite detalje za razgovor.

4. Istinitost

Neizbježna tema. Iako vjerujemo u vaš integritet, pripazite da vas ne savlada “pjesnički zanos”. Informacije u životopisu moraju biti provjerljive i stvarne. Ne bi bilo zgodno da se vaš životopis toliko svidi potencijalnom poslodavcu da odluči nazvati nekog vašeg bivšeg šefa kako bi iz prve ruke čuo zašto je pustio osobu takvog znanja i sposobnosti… Zato ponavljamo, budite objektivni prema sebi i napišite samo ono što ste stvarno radili i što možete. Na kraju, važna napomena – prije slanja životopisa, dajte ga prijatelju, ženi, mužu, baki… da ga pregleda. Ma koliko vas voljeli, ipak će spomenuti određene “pjesničke slobode” ili nedostatke u navođenju bitnih detalja. Tek tada (provjera tipfelera se podrazumijeva) možete poslati svog predstavnika na put i zaželjeti mu sreću, znajući da ste ga opremili na najbolji mogući način.