kako_odgovoriti_na_top_10_pitanja_na_razgovoru_za_posao

Kako odgovoriti na TOP 10 pitanja na razgovoru za posao

Istraživanja su pokazala da se potencijalni zaposlenik ne priprema temeljito ili uopće za razgovor za posao.
Razlog tome je što svi misle da ne postoji način da se zna koja pitanja će biti postavljena. Ipak, postoje pitanja koja su vrlo česta u razgovorima za posao, te je bitno na njih odgovoriti, brzo, jasno, temeljito i kreativno.

Neka od njih su slijedeća:
1. “Recite mi nešto o sebi”
Ovo pitanje vrlo vjerojatno znači da osoba koja vas ispituje razmišlja o narednim pitanjima. Ipak, to ne znači da ovo pitanje nije važno.
Upravo suprotno, ta informacija je zasigurno detaljno opisana u vašem životopisu, stoga se držite točno, svega što ste u njemu i naveli.
Važno je da navedete vašu edukaciju, profesionalno iskustvo, te vaše vještine u par minuta. Budite hrabri, nemojte brzo pričati i držite se svega što ste i napisali.
Nakon svakog perioda edukacije (srednja škola, fakultet, certifikati…) izađite MALO iz konteksta i recite nešto kreativno. Npr. “Po završetku srednje škole upisao sam tečaj ronjenja na dah jer sam se oduvijek želio/la riješiti straha od dubine i u tome sam i uspio/la. Bilo je to odlično iskustvo”. S time ste pokazali da ste uvijek spremni suočiti se sa strahom kako bi ga se riješili. Kako u privatnom, tako i u poslovnom svijetu. Nemojte se predugo zadržavati na rečenicama izvan konteksta.
Pripazite da ne date baš SVE informacije o sebi, držite se relevantnih stvari. Zapamtite da pokušavate prodati sebe, stoga nemojte govoriti o sebi kao osobi previše, već o vašim osobinama, iskustvima i beneficijama koje će vaš poslodavac dobiti zajedno s vama. Vašeg budućeg poslodavca ionako ne zanima pola toga što pričate.
Sve što poslodavac želi znati je slijedeće:
1. Možete li odraditi posao — imate li potrebne vještine?
2. Hoćete li se uklopiti — hoćete li biti produktivni u timu?
3. Hoćete li prouzročit probleme — hoćete li otići nakon 2 tjedna, tužiti ih, ili jednostavno biti naporna osoba kao kolega/zaposlenik?
Fokusirajte se na ono što znate i onda navedite nešto što vas razlikuje od ostalih. Vrlo je poželjno da na neki način odskačete od ostalih potencijalnih zaposlenika.
2. “Što smatrate svojim najvećim dostignućem?”
Nemojte brbljati o svemu što znate i što ste ikada radili; od nagrade u osnovnoj školi do osnivanja obitelji. Umjesto toga, navedite neki uspjeh u poslu koji je relevantan za dobivanje ovog radnog mjesta.
Npr. “Sa svojom upornošću i profesionalnošću, uspio sam sklopiti ugovor s tvrtkom X na 1 godinu”. Prije razgovora za posao napravite listu dostignuća kako bi u potpunosti bili spremni.
3. “Zašto napuštate trenutačnu poziciju?”
Što god bila istina, NIKAKO nemojte vrijeđati i ogovarati svoje kolege ili šefa. umjesto toga, govorite o beneficijama koje ste dobili na tom zaposlenju i recite da ste spremni za napredak. Time ste pokazali potencijal, te ste indirektno rekli da je njihova tvrtka naprednija.
4. “Što mislite, koja je vaša najveća slabost?”
Ovo je čista vježba prodaje. Proizvođači sokova sebe ne navode kao proizvođači zašećerene vode. Umjesto toga napomenu kako se dobro osjećate nakon jednog napitka, kako daje energiju ili jednostavno ima odličan okus. Spomenite slabost u smislu da ste imali neku prepreku ili problem prije ali da ste ga uspješno riješili (Tu se opet vraćamo na ronjenje, pa sada možda ima više smisla ta priča. Razmislite da ste samo rekli kako imate strah od dubine?)
5. “Kako ste riješili stresne/frustrirajuće/teške situacije u prošlosti?”
Osoba koja vas ispituje istražuje kako se nosite s dnevnim problemima. Obavezno navedite zdravi razum, strpljenje i također navedite kako to nije ništa čudno, odnosno da ste na to naviknuti. Ako možete, navedite neki primjer koji točno navodi vašu osobnost u toj situaciji. Npr. “Mobbing na poslu rješavam sa šalom na vlastiti račun gdje druga strana nakon kratkog vremena vrlo brzo odustane”.
Znači niste eksplodirali i uzeli AK-47 na posao, već ste upotrijebili vlastiti razum i inteligenciju za rješavanje problema. Naravno, navedite situaciju relevantnu na radni zadatak.
6. “Naša tvrtka se mora suočiti s “X” problemom. kako bi vi to odradili?”
Nemojte ponuditi kompletno rješenje. Umjesto toga, navedite proces koji bi za to bio potreban. Ovo je vrlo vjerojatno trik pitanje i poslodavac već na njega zna odgovor jer je problem trenutačno “aktivan”.
Vi niste u prednosti jer ne znate puno o navedenom problemu, a možda i navedete rješenje koje je već netko predložio, a nije bilo uspješno. Zato umjesto rješenja navedite proces ili korake, a u slučaju da zaista znate kompletan odgovor, nemojte ga dati u cijelosti; neka vas poslodavac prvo zaposli.
7. “Zašto mislite da ste kvalificirani za ovu poziciju? Ne činite se baš tako iskreno.”
Pitanje je dizajnirano kako bi vas isprovociralo. Odgovor koji poslodavac traži je zapravo vaša reakcija na konflikt i sukob. Izaberite 2 do 3 pogleda na posao i povežite se s njima. Ciljajte na vaše vještine povezane direktno na radno mjesto koje “lovite” te pokažite uspjeh u sličnoj situaciji u prošlosti. Nemojte biti drski i pokažite da imate svoje JA.
8. “Gdje se vidite za 5-10 godina?”
Na Zrću partijam! … ŠALA, NI SLUČAJNO! Budite realni i nemojte biti pretjerano ambiciozni, to ne izgleda dobro. Umjesto “Bit ću direktor svemira za 5 godina” navedite korake koje ćete za to “radno mjesto” napraviti, što ste spremni žrtvovati, spomenite trud koji planirate uložiti i navedite napredak na radnom mjestu. Nemojte govoriti o vašim snovima ili stvarima koje nisu povezane za ovo radno mjesto. Npr. “Planiram osnovati vlastitu tvrtku za odnose s javnošću”. Odmah ste rekli da ne planirate dugo biti na ovom radnom mjestu i da niste predani radnik.
9. “Zašto bi baš vas zaposlili na ovo radno mjesto?”
Još jednom spomenite ukratko vaše vještine koje su direktno povezane s ponuđenim radnim mjestom. Dobro razmislite, budite organizirani, konkretni i originalni. Zapamtite da vas je poslodavac zapravo pitao “Zašto bi zaposlili vas između X broja kandidata”. Ovdje se vraćamo na onaj dio gdje vi spominjete vaše razlike od ostalih, odnosno u čemu ste bolji od nekog drugog.
10. “Ima li nešto što vi želite pitati?”
Ovo je vrlo vjerojatno zadnje pitanje. Dobro proučite WEB stranicu vašeg poslodavca, postavite pitanje o mogućnosti napredovanja i sl.  Jako dobro pitanje je: “Kako izgleda jedan radni dan u vašoj tvrtci?”.
Zadnje pitanje slobodno neka bude visina primanja i možda koje pitanje o godišnjem odmoru. imajte na umu da ako se nađete u postupku za radno mjesto koje se održava u više dana, ova dva zadnja pitanja postavite u nekom slijedećem krugu; ne prvi dan. Slobodno ispitajte nešto o vašim kolegama i ostalim radnim pozicijama i sl. BUDITE ZAINTERESIRANI!