Kako postati sommelier i znati prepoznati i okarakterizirati vino

Sommelier je stručnjak za vino koji posjeduje duboko znanje o vinima diljem svijeta, od njihovog podrijetla i proizvodnje do degustacije i uparivanja s hranom. Ova profesija nudi uzbudljivu karijeru za one koji su strastveni o vinu i žele podijeliti svoju ljubav s drugima.

Kako postati sommelier

  1. Obrazovanje: Postoji niz edukativnih programa koji vam mogu pomoći da postanete sommelier. Neki od uglednih programa uključuju:

    • WSET (Wine & Spirit Education Trust): Nudi niz tečajeva i certifikata, od početničkog do naprednog nivoa.
    • Court of Master Sommeliers (CMS): Najprestižniji program sommelier-a, s ispitima koji su poznati po svojoj težini.
    • Le Cordon Bleu: Nudi programe sommelier-a u raznim gradovima diljem svijeta.
  2. Praktično iskustvo: Nakon završetka edukacije, važno je steći praktično iskustvo radom u restoranima, vinskim barovima ili vinarijama. To će vam omogućiti da usavršite svoje vještine degustacije, upoznate se s vinima iz različitih regija i naučite o upravljanju vinskom kartom i uparivanju vina s hranom.

  3. Degustacija i ocjenjivanje vina: Sommelier-i moraju imati istančan osjećaj okusa i mirisa kako bi prepoznali i opisali različite karakteristike vina. Važno je vježbati degustaciju različitih vina i razviti vokabular za opisivanje njihovih svojstava.

  4. Poznavanje vina: Sommelier-i moraju posjedovati duboko znanje o vinima diljem svijeta, uključujući:

    • Regije proizvodnje vina i sorte grožđa
    • Vinificacijske tehnike
    • Ukusni profili i karakteristike različitih vina
    • Pravila za skladištenje i servisiranje vina
    • Upravljanje vinskom kartom i uparivanje vina s hranom
  5. Komunikacijske vještine: Sommelier-i moraju biti sposobni efikasno komunicirati svoje znanje o vinu s gostima. To uključuje sposobnost opisivanja vina na jasan i zanimljiv način, te preporučivanje vina koje odgovara ukusima i preferencijama gosta.

Prepoznavanje i okarakteriziranje vina:

Degustacija vina uključuje korištenje svih pet osjetila za procjenu njegovih karakteristika. Ključni koraci uključuju:

  1. Vizualna procjena: Promatranje boje, bistrine i viskoznosti vina.
  2. Olfaktorna procjena: Mirisanje vina kako bi se identificirale arome, poput voća, cvijeća, začina i drveta.
  3. Degustacija: Probajte vino i obratite pažnju na njegovu slatkoću, kiselinu, tanine, alkohol i okus.
  4. Završetak: Procjenite duljinu trajanja okusa vina nakon gutanja.

Sommelier-i koriste ovu metodu za opisivanje različitih aspekata vina, poput:

  • Sorte grožđa: Prepoznavanje dominantnih sorti grožđa korištenih u proizvodnji vina.
  • Regio podrijetla: Prepoznavanje geografskih karakteristika koje utječu na okus vina.
  • Stil vina: Razlikovanje između različitih stilova vina, poput bijelog, crvenog, rosé, penušavog, desertnog i pojačanog.
  • Dob vina: Procjena starosti vina na temelju njegovih boja, mirisa i okusa.
  • Kvaliteta vina: Ocjena kvalitete vina na temelju njegove ravnoteže, složenosti i potencijala starenja.

Dodatne preporuke

  • Pristupite vinskim asocijacijama: Članstvo u vinskim asocijacijama nudi edukacijske resurse, mrežne mogućnosti i profesionalnu podršku.
  • Sudjelujte u vinskim natjecanjima: Natjecanja su sjajan način za testiranje znanja i usavršavanje vještina.
  • Čitajte knjige i članke o vinu: Stalno proširujte svoje znanje o vinu kroz edukativne resurse.
  • Posjetite vinarije i vinske regije: Steknite praktično iskustvo i upoznajte se s vinarima i proizvodnjom vina.

Postati sommelier je dugotrajan i izazovan put, ali uz trud i predanost, možete postići ovu prestižnu karijeru i podijeliti svoju ljubav s vinom s drugima.

Ana Janušić