Kako osigurati automobil | Auto osiguranje

Prema zakonu o obveznim osiguranjima u prometu što je donesen 09.prosinca 2005. godine, svaki vlasnik automobila obvezan je osigurati svoje vozilo. Osiguranje vozila se obnavlja svake godine, i što god vam rekli, niste dužni imati policu isključivo kod dosadašnjeg osiguravatelja i niste dužni izraditi policu kod istog posrednika ili auto-kuće od koje ste kupili vozilo, iako možete imati pogodnosti.

1. Police osiguranja

Postoje više vrsta polica osiguranja. Osnovna je tzv.“Auto-odgovornost“ koja pokriva štete počinjene na drugim vozilima, pruža naknadu za ozljede onima koji podižu pravnu prijavu protiv vozača, a u slučaju smrti, obitelj može podnijeti prijavu za naknadu štete protiv vozača koji je skrivio prometnu nezgodu. Također ako je ugovorena polica prema „trećim licima“, koju imaju svi renomirani svjetski osiguratelji, onda je tu i mogućnost nadoknade štete prema drugom vozilu .

Iako vozač koji je počinio prometnu nezgodu, nema pravo na naknadu štete nastale ozljedama ili smrti, postoje proširena pokrića, najčešće pod nazivom,“AO plus“ ili „AO-XL“ ili „mini kasko“, koja pružaju mogućnost naknade, iako je vozač isključivi krivac za prometnu nezgodu. Proširena pokrića se ugovaraju zasebno i ovise o željama vozača za zaštitom od neželjenih posljedica u slučaju prometne nezgode. I najskuplje, ali police sa najviše vrsta pokrića, su tzv.“kasko osiguranja“, koja mogu pokriti štete nastale na vozilima i ljudima, tzv“materijalne i nematerijalne štete“,bez obzira čija je krivica. Osobno pokriće od nesreće, troškove liječenja putnika u automobilu te gubitak ili oštećenje predmeta u automobilu. Tu još može biti pokrivena i krađa vozila, šteta koju je prouzročilo kradljivac na vozilu prilikom krađe, uništenje vozila u požaru, kao i druge vrste pokrića.

„Kasko“ osiguranje je poželjno kod kupnje novog vozila, jer šteta koja se izazove prometnom nezgodom na takvim vozilima je mnogostruko veća od štete izazvane na vozilima starim par godina. Također takvo osiguranje je dobrodošlo i za starija vozila, jer cijena „kaska“, ovisi i o starosti vozila. Što je vozilo starije to je cijena niža, što nije loša stvar jer vas oslobađa od posljedica koje možete izazvati prometnom nezgodom. Jedino što „kasko“ police ne pokrivaju jesu štete koje su nastale upravljanje vozilom u alkoholiziranom stanju, pa vozači novog vozila, također oprez, vožnja u takvom stanju je isto što vožnja bez police osiguranja. Dužni ste nadoknaditi štetu bez obzira kakvu „kasko“ policu imate i koliko ste je platili, pa par stotina kuna za Taxi koji će vas sigurno odvesti do Vašeg doma i nije toliko skupa investicija, zar ne?

2. Popusti pri osiguranju

Kad se osigurate, imat ćete pravo na ostvarivanje bonusa za popust. Osiguravateljska tvrtka oduzet će popust od vaših premija ako niste uložili zahtjev za potraživanje ili ako nitko nije imao potraživanja od vas. Većina osiguravateljskih tvrtki daje 30 posto bonusa nakon jedne godine bez potraživanja, a on može narasti na 60 ili 65 posto u roku od pet godina. Prijenos bonusa kod druge osiguravajuće kuće je nešto što bi se trebalo podrazumijevati kod ponude drugih kuća.

3. Ugovaranje police osiguranja

Uvijek se raspitajte za sve informacije. Za početak, za svoju postojeću policu, da imate početnu točku i referencu od koje možete graditi ponudu za željenu zaštitu i pogodnosti koje možete ostvariti kod osiguravajućih kuća. Kod ponuda, neka vam posrednici, auto-kuće ili tvrtke koje imaju više osiguravateljskih kuća za partnere, a specijalizirane su za kompletan osigurateljski dio (imaju položen ispit pri Hanfa-i, pokrivene zakonske norme i cijelu sliku osigurateljnog tržišta. Npr. osiguranje života, imovine, radne odgovornosti i/ili privatne odgovornosti, lom stroja, transporta i slično), tako ćete si uštedjeti novce, a imate uvijek više mogućnosti za ugovoriti policu i/ili police.

Isto tako, neke tvrtke mogu radi ulaska na tržište i dobre suradnje s klijentom odreći se provizije i zaračunati manji tzv.“režijski dodatak“. On služi za isplatu provizije, čime se smanjuje cijena police. Može povećati druge bonuse koji postoje, a nisu vezani uz bonus za obvezno osiguranje vozila. Uvijek se raspitajte. Takve tvrtke su specijalizirane za cjelovito poslovanje sa osiguravateljskim kućama, bankama i svim drugim financijskim institucijama, te se uz višestruko manje troškove za klijente (smanjena potreba za reklamiranjem, financijske institucije dobiju sve „na gotovo“), dobivaju sve potrebne i željene informacije i usluge na doslovno jednom mjestu.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.