kako_upravljati_vozilom_s_automatskim_prijenosom_upravljanje_vozilom_s_automatskim_mjenjacem

Kako upravljati vozilom s automatskim prijenosom | Upravljanje vozilom s automatskim mjenjačem

Automobili dolaze u dva osnovna tipa: standardni (ili ručni) prijenos i sa automatskim mjenjačem. U automobil s ručnim mjenjačem, vozač mora ručno mjenjati stupnjeve prijenosa kako bi se povećala brzina i kako bi automobil vozio glatko. Automatski mjenjač ne zahtijeva stalno mijenjanje. Glavni način vožnje sa automatskim mjenjačem su park (parking), drive (vožnja), i reverse (rikverc). Automatici imaju samo dvije pedale na vozačevoj strani: papučicu gasa (obično na desnoj), i papučicu kočnice (obično na lijevoj strani).

1. Naučite vozačke zakone i propise. Provedite vrijeme na suvozačevom mjestu uz iskusnog vozača i gledajte kako on vozi, postavljajući koliko je god potrebno pitanja.

2. Pitajte iskusnog vozača za pomoć da i vas prati kako učite. Zamolite ga da vas odveze na veliki prazan parking (po mogućnosti u kasnijim satima), tako da možete vježbati u okruženju relativno niskog rizika.

3. Sjednite u vozačevo sjedalo. Prilagodite sjedalo pomoću poluge koja se kod većine automobila nalazi u podnožju sjedala, tako da vaše noge mogu komotno dotaknuti papučicu gasa i kočnicu.

4. Zapamtite poziciju pedala i naučite što koja pedala radi. Pogledajte gdje se nalazi mjenjač, obično je na desnoj strani upravljača ili na centalnoj konzoli.

5. Provjerite da je automobil u ‘Park’ modu i da motor nije upaljen. Umetnite ključ u sustav paljenja i okrenite ga za pokretanje motora. Pritisnite desnom nogom na papučicu kočnice.

6. Premjesti iz “Park” u “Drive” ili “Reverse”. Držite svoju nogu na pedali kočnice. Ako ćete se voziti naprijed, pomaknite u “Drive”, ako je potrebno ići u rikverc, prebacite u “Reverse”.

7. Nježno popustite pritisak nogom na pedali kočnice, i premjestite ju na pedalu gasa. Nježno pritisnite papučicu gasa prema dolje, automobil će se početi pomicati. Kako se auto kreće, upravljajte autom okretanjem upravljača ulijevo ili udesno. Vjerojatno ćete morati napraviti suptilne prilagodbe dok vozite kako bi se vaš automobil kretao ravno.

8. Držite pogled na cesti. Koristite retrovizore kako bi vam pomogli da vidite prepreke sa obje strane automobila i da vidite iza automobila.

9. Pomaknite nogu sa papučice gasa i pritisnite prema dolje na papučicu kočnice kada je potrebno kočiti. Ako trebate promjeniti mod vožnje, kao što je kad je potrebno da prebacite iz “Drive” u “Reverse”, morate primijeniti pritisak na papučicu kočnice, zaustaviti automobil, te tada prebaciti brzinu / mod.

10. Zaustavite vozilo i prebacite u ‘Park’. Provedite vrijeme zabavljajući se ručicama za paljenje žmigavaca, brisača stakala, i svijetla. Isključite auto dok je u ‘Park’ ili ‘Neutral’ okretanjem ključa za paljenje.

Za najbolja ulja i maziva za Vaše metalne ljubimce brine se… TEMBO d.o.o.