kako-uspjesno-organizirati-svoje-vrijeme-ucinkovito-upravljanje-vremenom-kako-hr

Kako uspješno organizirati svoje vrijeme? Učinkovito upravljanje vremenom

Kako uspješno organizirati svoje vrijeme?

Velike su šanse da ste barem jednom u životu čuli za pojam “time management“. Možda ste pročitali o tome u knjigama i časopisima, a možda ste i u vlastitom planeru pokušali organizirati svoje vrijeme, raspoređujući zadatke i slagavši ih po prioritetu.  “Zašto unatoč svom znanju i svim alatima koje imam,” možete se pitati,  “i dalje imam osjećaj da ne stižem napraviti sve što bih trebala?”

Koliko vam se puta dogodilo da na neki upit odgovorite da jednostavno nemate vremena? Često, zar ne? Svi to radimo. A kada iskrsne neka izvanredna situacija ispostavi se da imamo vremena. Zamislite ovu situaciju – prijateljica vas pita želite li ići s njom na trčanje. U glavi brzo napravite računicu i shvatite da bi to zahtijevalo da odvojite oko jedan sat u danu. I prije nego što znate izgovarate tu slavnu rečenicu. Sljedeći dan dolazite u stan. Ulazite u kupaonicu i shvatite da vam se pokvarila perilica rublja. Zovete majstora i dogovarate se kada da dođe i na kraju shvatite da ste ipak imali taj jedan sat.

Određivanje prioriteta i učinkovito upravljanje vremenom

Vrijeme je elastično. Ne možemo stvoriti više vremena nego što imamo, ali možemo ga prilagoditi obavezama koje imamo. Ključ time managementa je tretiranje naših obaveza na isti način kao što tretiramo takve nepredvidive situacije.

Svaka minuta koju provedete u danu i način na koji ju provodite je vaš izbor. I umjesto da tvrdite da za nešto nemate vremena, shvatite da to očito nije vaš prioritet.

Kako da onda tretiramo prioritetne obaveze? Za početak, u rasporedu ih stavite na prvo mjesto. Što duže čekate da nešto napravite, to će biti teže zaista to napraviti. Ako želite da vaš život bude manje stresan i manje zahtjevan, prioritetne zadatke obavite prve.

Pronađite vrijeme svakog tjedna za organiziranje. Stvari ne ostaju organizirane same od sebe – morate to raditi kontinuirano i dosljedno.

Efikasno upravljanje vremena ne znači i zatrpavanje zadacima

Poanta time managementa nije da u svoj raspored ubacite što je više obaveza moguće,  poanta je u pojednostavljivanju načina na koji radite. Iako vas puno obaveza može naučiti kako „žonglirati“ s njima, također vas može dovesti i do burnouta.

U nekom trenutku, morate naučiti odbiti prilike. Naučite reći „ne“ drugima. Preuzmite samo one obveze za koje znate da imate vremena i koje su vam stvarno važne.

Zapisujte obaveze

Također, ne očekujte da ćete uvijek sve zapamtiti. Zapisujte stvari. Svi znamo barem jednu osobu koja se sjeća svakog rođendana i čini se da nikad ništa ne zaboravlja. To nije magija i sigurno ne memorizira sve sama.

Olovka i papir (ili raznorazne aplikacije na mobitelima) naš su način prisjećanja stvari, i mnogo su efikasniji od pokušavanja pamćenja svakog dogovora, zadatka i podatka.

Upravljanje vremenom za rad i odmor

Ljudi su danas toliko opterećeni svojim obavezama, da su zaboravili uživati u tome što rade. Čak i kada se fokusiramo na efikasniji pristup radu, još uvijek smo negdje u podsvijesti usredotočeni na činjenicu da moramo nešto napraviti. Zapitajte se što možete učiniti da provedete više vremena uživajući u onome što radite.

Vaš bi cilj trebao biti organizirati svoje obveze na način da ste sretniji i odmorniji. Tjedan ima 168 sati. Ako radimo po 8 sati dnevno svaki dan, i spavamo isto toliko svaki dan, preostaje nam 56 sati. Kako ćete ih vi iskoristiti?

Ana Janušić