kako_voziti_po_autocesti_ucenje_pravila_na_autocesti

Kako voziti po autocesti | Učenje pravila na autocesti

Vozači-početnici, biciklisti, vozači mopeda i pješaci ne smiju voziti autocestom. Jednako tako ni traktori, a ni ostala poljoprivredna vozila ili strojevi. Maksimalna dozvoljena brzina je 130 km/h.

Kad vozite autocestom, imajte na umu da promet teče puno brže nego na običnim cestama. Budite koncentrirani svo vrijeme i upotrebljavajte osvrtna zrcala.

Pravila i savjeti o vožnji autocestom

Na vožnju autocestom odnose se posebna pravila: kršenje tih pravila može dovesti do novčanih kazni ili isključenja iz prometa.
• Nemojte voziti unatrag ili polukružno okretati vozilo. Ako promašite izlaz, morate nastaviti voziti do sljedećeg izlaza.
• Nemojte kupiti ili ostavljati putnike ili autostopere ni na jednome dijelu autoceste, što se također odnosi i na izlazne, odnosno prilazne dijelove autoceste.
• Nemojte upotrebljavati zaustavni trak, osim za hitne slučajeve kao što su kvarovi, nesreća ili bolest. No ni u takvim slučajevima nemojte se ondje zadržavati dulje nego što je potrebno.
• Nemojte voziti preblizu vozilima ispred vas, pogotovo u kišnim ili maglovitim uvjetima.

Način vožnje

Na autocesti s dva traka u jednome smjeru, vozite desnim trakom, osim kad pretječete druga vozila. Na autocestama s tri traka u jednome smjeru, možete ostati u srednjem traku ako ispred vas ima sporijih vozila u desnom traku, ali vratite se u desni trak čim prije moguće. Lijevi trak na autocesti s tri traka upotrebljava se samo za pretjecanje ostalih vozila. Njime ne smiju voziti vozila teža od 3 tone (osim putničkih autobusa) i vozila s prikolicama. Nemojte pretjecati vozilo s desne strane — osim ako promet ne teče sporo, a promet u lijevom traku teče sporije od prometa u vašem traku. Osjetite li umor i pospanost, zaustavite se na odmorištu ili siđite s autoceste na prvome izlazu i malo prošetajte. Nemojte stajati na zaustavnom traku.

Kvarovi

Ako vam se vozilo pokvari, usmjerite vozilo desno prema zaustavnom traku čim u osvrtnome zrcalu uočite da je sigurno. Zaustavite se na zaustavnom traku i upalite sva četiri signalna žmigavca. Iz vozila izađite sa suvozačeve strane i postavite signalni trokut 130 m iza vašega vozila, na zaustavni trak. Bude li potrebno, neka svi putnici izađu iz vozila, ponovno s desne strane, na zaustavni trak te neka stanu uz sam rub, dalje od prometa. U suprotnome, putnici trebaju ostati u vozilu — ne dopustite im stajanje na zaustavnom traku. Nemojte pokušavati popraviti vozilo. Stupići desno uz zaustavni trak strijelicama pokazuju smjer prema najbližem telefonu za hitne slučajeve. Otpješačite do najbližega stupića i zapišite broj koji se na njemu nalazi kako bi vas što lakše pronašli. Nakon toga otpješačite do telefona (nemojte prelaziti autocestu uočite li bliži telefon) i podignite slušalicu. Javit će vam se operater centra za pomoć na autocesti i upitati vas gdje se nalazite, koje vozilo vozite, registracijski broj vozila i uzrok kvara. Čak i ako ne znate koji je uzrok, opišite kvar i što se dogodilo. Ako ste član auto-kluba, recite operateru kako želite njihovu pomoć. Nemojte spustiti slušalicu sve dok vam operater ne kaže — telefon je jednosmjeran tako da vas operater ne može nazvati. Pričekajte pomoć.