urucivanje_nagrade_i_priznanja_kako_predati_ili_primiti_nagradu_ili_priznanje

Uručivanje nagrade i priznanja | Kako predati ili primiti nagradu ili priznanje

Ako su vas zamolili da nekome predate poklon ili uručite nagradu, zapamtite da tom prigodom trebate iskazati počast primatelju, što biste trebali izraziti u prigodnom govoru. Nemojte iskoristiti priliku za osobne potrebe i neka odabir vaših riječi bude umjeren, izravan i iskren.

Govorite o postignućima te osobe, ali nemojte o njima neobuzdano pretjerivati (niti ih umanjivati) ili se prepustiti krivim emocijama. U protivnom ćete dogadaj pretvoriti u neugodnu situaciju za sve. Prilikom planiranja uručenja poslužite se istim tehnikama kojima biste se poslužili i kod drugih oblika držanja govora. Upitajte sami sebe tko je vaša publika i što od vas očekuje. Nastojte pogoditi ton koji odgovara prigodi — s poštovanjem, ali neformalan za obiteljska ili prijateljska okupljanja, nešto formalniji za proslave koje uključuju dodjele poslovnih priznanja i nagrada. Zapamtite da na kraju govora morate i uručiti nagradu, a zatim se povući u pozadinu dok će se središte pozornosti usmjeriti na primatelja.

Pokloni

Na mnogim organiziranim uručenjima odabir nagrada ili poklona gotovo da je automatski — trofej ili možda zlatan sat. Za ostala treba odabrati poklon. Nastojte pronaći poklon koji je istovremeno prikladan i koji prestavlja nešto bi primatelj želio imati. Ako ga treba umotati, neka izgleda što ljepše. Prilikom uručenja poklona recite o čemu se radi. Ako se radi o nagradi, ponovite zašto je dodijeljena, a ako se radi o poklonu, recite od koga je.

Primanje nagrada

Ako ste primili nagradu ili poklon i trebate održati govor zahvale, budite skromni — ali ne u tolikoj mjeri da vaša skromnost izgleda lažna. Ne možete reći »ja to potpuno zaslužujem«, ali ni »ja to uopće ne zaslužujem«, što isto tako ne priliči. Iskažite čast osobi koja je organizirala dodjelu kao i organizaciji ili skupini ljudi u čije je ime dodjela priređena. Tijekom svoga govora zahvalite se svima kojima trebate zahvaliti te još jednom na kraju.