Zanimljivosti o Siciliji

Osnovni podaci:
Država: Italija
Glavni grad: Palermo
Površina: 25.719 km
Stanovništvo: 5 015 591
Gustoća: 195/km?
Jezik: talijanski

Zanimljivosti i savjeti:

Najveći otok Sredozemnog mora, nalazi se na jugu Italije te je njena najveća autonomna regija. 5 milijuna stanovnika najviše se raspodjelilo po većim gradovima na obalama dok unutrašnji ruralni djelovi zjape gotovo prazni. Želite li proći cijelu Sicilju ovo je jedna od mogućih tura: Trapani, Palermo, Monrealle, Catania, Milo, Taormina, Augusta, Syracusa, Agrigento, Corleone, Marsala, Trapani.

Linije buseva i željeznica su odlične, pogotovo na sjeveru Sicilije te je svako manje i veće mjesto lako dostupno. Iznajmiti auto na par dana isplati se još i više jer su cijene najma relativno niske, a ne ovisite o voznom redu i vozim linijama tako da kada god vam se prohtje, možete skrenuti s puta i istraživati skrivena sela ili plaže. Palermo ima sve one mane velikoga grada – prenapučeost, prometne gužve, onečišćeni zrak, prljavština, buka. Ali istovremeno, u njemu se osjeti unikatan talijanski stil te bogatstvo kulture- povijesna jezgra obiluje umjetničkim djelima koja svjedoče o slavnoj prošlosti. Teatro Massimo, jedna od najvećih i najpoznatijih opernih kuća u Europi, Teatro Politeama, Quattro Canti, barokni trg na sjecištu dvije glavne ulice koje sjeku grad na 4 djela, Katedrala na Via Matteo Bonello koja je zanimljiva po svojoj mješavini stilova.

U Palermu su poznati i otvoreni marketi ili ulični sajmovi (Vucciria Market , Ballaro, Del Capo) Tipična sicilijanska jela su Arancina Bomba, Canolli ili Gellato (sladoled). U Palermu se ne smije propustiti lagana šetnja ili kupanje na plaži Mondello, posjetiti Monte Pelegrino s kojeg se pruža pogled na cijeli grad te obilazak botaničkog vrta (Orto Botanico di Palermo). Nadomak Palerma, samo 8 km južno, smješten je šarmantni gradić na brdašcu, zvan Monreale, koji se pred večer pretvara u jedno od najromantičnih mjesta.

Kartu Palermo – Catania možete kupiti za 20-ak eura. Vožnja traje 4 sata. Tražite li jeftiniji smještaj u Cataniji, prenoćite u odličnom hostelu Agora za 10-15 EUR. Iz Catanie se lako i brzo (svega 45 min) dođe do sicilijanske najveće atrakcije – vuklana Etne.

Taormina – grad na istočnoj obali Sicilije, na visini od 204 m. Izrazito simpatičan turističi gradić koji se ne smije propustiti posjetiti. Međutim, grad ne vrvi samo turistima već i visokim cijenama te tipičnom cjelokupnom turističkom inrfastruturom. Taorminine atrakcije su veličanstven pogled, ostaci grčkog amfiteatra, Teatro Greco te filmski festival koji se održava više od 50 godina.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.