dijeljenje-fotografija-djece-kako-sigurno-dijeliti-fotografije-djece-na-internetu

6 razloga zašto ne biste trebali objavljivati ​​fotografije svoje djece na internetu

Današnja djeca možda nikada neće upoznati pravu privatnost. Čak i prije nego što se rode, mnogi su izloženi cijelom svijetu da ih vidi. Samo bacite pogled na zidove svojih društvenih mreža. Velike su šanse da ćete naići na sonograme i termine poroda još nerođene djece.

Kao ponosni roditelj, želite podijeliti dogodovštine i bitne trenutke u životima svoje svoje djece s prijateljima i obitelji. Dijeljenje fotografija djece pomaže u održavanju veza s obitelji, osobito ako žive daleko i nemaju puno prilika da uživo vide vašu djecu. U današnje vrijeme, svi smo više-manje upoznati s činjenicom kako to i nije najsretnije rješenje za sigurnost i privatnost vaše djece. Isto tako, nije neuobičajeno da roditelji sakriju lica svoje djece (a posebno djece koja nisu njihova) na društvenim mrežama.

Dijeljenje fotografija djece na internetu može imati negativne posljedice, kako danas tako i u budućnosti vaše djece. Pogledajmo kako objavljivanje fotografija vaše djece na internetu može utjecati na njih, kao i načine na koje možete sigurno podijeliti te dragocjene trenutke.

1 – Slike vašeg djece više nisu pod vašom kontrolom

Fotografirali ste dijete i objavili fotografiju na društvenim mrežama. Fotografija je i dalje vaše vlasništvo, zar ne? Otprilike, ali i ne baš. Ovdje stvari postaju kompliciranije nego što su se činile u početku.

Kada objavite sliku na većini društvenih mreža, iako ostajete vlasnik te slike (vlasnik autorskih prava), društvenoj mreži ste ustupili licencu za korištenje pa čak i drugima na korištenje. Ova licenca općenito traje sve dok ne uklonite fotografiju sa svog računa.

Recimo da objavite fotografiju na kojoj vi i vaše dijete veslate na plaži. Oglašivač može uzeti ovu sliku, koju mu prodaje web-mjesto društvenih medija na koje ste prenijeli fotografiju, i upotrijebiti ju za promicanje svojih proizvoda ili usluga – bez traženja vašeg dopuštenja.

Jeste li znali da VPN aplikacija poput hide.me štiti vašu online sigurnost?

Preuzmi hide.me VPN

Međutim, iako društvene mreže u teoriji mogu koristiti vaše fotografije za razne stvari, vrlo vjerojatno neće. Licenca koju im dajete uglavnom se odnosi na omogućavanje korištenja fotografije na svojoj web stranici za primijenu fotografije u različitim stilovima prikaza. Unatoč tome, jezivo je što imaju toliku moć nad slikama vaše djece.

2 – Vaša djeca mogu postati žrtve krađe identiteta

Prvi dan škole obilježava novo razdoblje i predstavlja trenutak ponosa. Okinete fotografiju svog djeteta kako se smješi ispred ulaza u školu, kako biste proslavili i obilježili njihov veliki dan, prije nego što objavite fotografiju na Facebooku za ostatak obitelji. U pozadini se vidi naziv škole. U početku se činilo bezopasnim, zar ne?

Geografske oznake na fotografijama mogu se koristiti za praćenje lokacije stanovanja djeteta. Ukoliko ste već odlučili dijeliti fotografije svoje djece na internetu, izbjegavajte uključivanje takvih informacija.
Zapravo, dobro je izbjegavati bilo kakve osobne podatke na slikama i objavama vašeg djeteta, kao što su: Imena, datumi i mjesta rođenja. Obavezno izrežite ili sakrijte takve podatke jer na taj način vaše dijete može postati žrtva krađe identiteta.

Tako je. Čak i djeca mogu postati mete krađe identiteta. Ako primijetite da u vaš dom stižu računi ili kreditne kartice na ime vašeg djeteta, velika je vjerojatnost da je postalo žrtva prijevare identiteta. Jedno nedavno istraživanje pokazalo je da je više od 1,25 milijuna djece postalo žrtvama krađe identiteta i prijevare u jednoj godini.

3 – Postoji rizik od fizičkog ozljeđivanja ili otmice

Ne volimo razmišljati o tome, ali objavljivanje lica, interesa i posjećenih lokacija vaše djece na društvenim mrežama moglo bi ih dovesti u opasnost od fizičkih ozljeda ili čak otmice.

U Japanu je policija nedavno izvijestila o uznemirujućoj statistici: 2021. godine 86 djece je oteto putem informacija s društvenih mreža, u odnosu na 11 prethodne godine. FBI je u SAD-u uzbunio javnost i podignuo svijest o otmicama koje su se dogodile upravo zbog osjetljivih informacija podijeljenih na društvenih mrežama. Zabrinutost FBI-a uglavnom se odnosi na interakciju djece s drugima putem društvenih mrežaa ali roditelji bi također trebali imati uvid u ono što im djeca rade na mrežama, od sadržaja koji dijele s drugima do kontakata kojima su izloženi.

4 – Dijeljenje fotografija djece izlaže dijete riziku od “digitalne otmice”

Godine 2015. mama blogerica Lindsey Paris kliknula je da vidi tko je nedavno lajkao njezinu Facebook stranicu i pronašla fotografiju svog tada 18-mjesečnog djeteta s druge strane. Stranac, za kojeg se ispostavilo da je 16-godišnjak, pretvarao se da je Parisina beba njezina; dijete je postalo žrtva digitalne otmice.

Digitalna otmica je kada netko uzme sliku djeteta s društvenih mreža i dodijeli mu novo ime i identitet. Često će ta osoba smatrati dijete svojim i stvoriti čitavu lažnu obitelj.

Tu su i oni koji koriste ukradene slike za igranje uloga djeteta. Opisana kao “najjeziviji novi kutak Instagrama”, igra uloga za bebe uključuje ljude koji kradu fotografije beba ili male djece i pretvaraju se da ih hrane ili se igraju s njima. Neki čak preuzimaju ulogu djeteta, odgovarajući na pitanja drugih korisnika Instagrama glasom djeteta.

Na primjer, ako korisnik pita lažno dijete: “Voliš li tjesteninu?” takav profil bi odgovorio: “Ja vovim pastu.” Postoje i zlonamjerniji scenariji, kao što je lažno predstavljanje djeteta kao da je “golo” ili još gore.

5 – Vaše dijete ne može pristati na ono što objavljujete o njemu

Rijetko se događa da se djecu pita osjećaju li se ugodno kada drugi, uključujući roditelje, objavljuju njihove fotografije ili videozapise na internetu.
Ako netko objavi vašu fotografiju na internetu, možete mu se obratiti i zamoliti ga da je ukloni. U slučaju da smatrate kako je fotografija klevetnička, možete čak pokrenuti pravni postupak.

Želi li vaš 5-godišnjak stvarno da prenesete tu snimku na kojem ima tantrum ili pak radi neku glupost? Osim toga, djeca koja su vrlo mala niti nemaju opcije pristanka.

Neke zemlje smatraju objavljivanje fotografija bez pristanka takvim kršenjem prava da postoje i pravne posljedice. Primjerice, ukoliko objavite fotografiju djeteta u Francuskoj, a ono se kasnije usprotivi, mogli biste dobiti kaznu u iznosu do 45.000 eura ili čak završiti u zatvoru. Slični zakoni vrijede i u Italiji.

6 – Dijeljenje fotografija djece bi moglo negativno utjecati na njihovu budućnost

Sjećate li se onih fotografija koje ste objavljivali na Facebooku u srednjoj školi? Ukoliko niste obrisali fotografije ili pak cijeli svoj profil, i dalje su spremljene na serveru i mogu se pronaći.

Vrlo vjerojatno ne želite da netko ima uvid u fotografije koje ste objavili prije puno godina, zar ne? Ponekad bi takve fotografije mogle imati negativan utjecaj na vašu sposobnost da dobijete posao. Da, budući poslodavci ponekad mogu provjeriti vaše profile na društvenim mrežama tijekom procesa intervjua kako bi dobili bolji uvid u vaš život i koga naposljetku zapošljavaju.

Ovo je trenutak da dobro razmislite o svojoj djeci. Vrijedi li uistinu prenositi svaki aspekt života djeteta?

Postoji li način za sigurno dijeljenje fotografija djece na internetu?

Upoznavanje s rizicima nije spriječilo većinu roditelja da i dalje objavljuju fotografije svoje djece. Stoga donosimo nekoliko savjeta za koliko-toliko sigurno dijeljenje fotografija djece na internetu:

Postavite upozorenja kada se ime vašeg djeteta pojavi u rezultatima pretraživanja

Možete koristiti Google Alerts ili Talkwalker Alerts da biste primili obavijest kad se ime vašeg djeteta pojavi na bilo kojoj tražilici. Ovo uključuje spominjanje na blogovima, forumima i web stranicama, a Talkwalker čak tvrdi da može otkriti spominjanje na stranicama društvenih mreža.

Obratite pozornost na postavke privatnosti na stranicama društvenih mreža i ne prihvaćajte ih bez čitanja

Odlučite li ipak dijeliti fotografije svog djeteta na društvenim mrežama, dobro provjerite dostupne postavke privatnosti.

  • Možete li svoj profil učiniti privatnim?
  • Možete li ograničiti tko može vidjeti vaše fotografije i s kim možete dijeliti sadržaj?
  • Mogu li društvene mreže koristiti vaše fotografije u svoje svrhe?

Uzmite u obzir sve navedeno jako ozbiljno, kad odlučujete gdje ćete podijeliti fotografije svoje djece.

Koristite KidsLink za dijeljenje fotografija djece

KidsLink je aplikacija za privatnost koja vam omogućuje dijeljenje fotografija vaše djece putem aplikacije s odobrenim popisom osoba, poput prijatelja i obitelji. Strancima je gotovo nemoguće pristupiti slikama vaše djece (naglasak na  – gotovo nemoguće). Svakako obavijestite sve kontakte na odobrenom popisu da ne dijele fotografije izvan aplikacije.

Pitajte svoju djecu za dopuštenje za objavljivanje

Prije postavljanja fotografija vašeg djeteta, stvorite naviku da se prvo posavjetujete s njima. Pitajte osjećaju li se ugodno što ste podijelili njihovu fotografiju ili snimku. Krenite rano. Preporučena dob za traženje dopuštenja je od 4 do 5 godina. Na taj način, omogućit ćete svojoj djeci uspostavljanje granica te ih istovremeno pripremiti za vođenje razgovora o sličnim temama pristanka i povjerenja u budućnosti.

Volimo vam donositi nove sadržaje i vjerujemo da će vam pomoći da budete sigurniji na internetu. Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima. hide.me VPN pruža naprednu online sigurnost i čuva vašu online privatnost šifriranjem podataka, bez obzira jeste li kod kuće, na poslu ili negdje u javnosti.

hide.me VPN štiti vaše podatake od 2012.! Vratite svoju slobodu i online sigurnost uz našu aplikaciju:

Preuzmi hide.me VPN

Ana Janušić