izbori-za-europarlament-u-hrvatskoj-9-6-2024-sto-trebate-znati

Izbori za Europarlament u Hrvatskoj 9.6.2024.: Što trebate znati

Izbori za Europarlament 2024. godine održavaju se 9. lipnja, a građani Hrvatske ponovno će imati priliku birati svoje zastupnike koji će ih predstavljati na europskoj razini. Ovi izbori su značajni za Hrvatsku jer se odlučuje o ključnim pitanjima koja utječu na svakodnevni život građana, od ekonomskih politika do pitanja okoliša i migracija.

U ovom članku detaljno ćemo objasniti zašto su izbori za Europarlament tako važni, kako se glasa, što se odlučuje te pružiti informacije o plaćama odabranih zastupnika i drugim bitnim aspektima.

Zašto su izbori za Europarlament važni za Hrvatsku?

Europski parlament je jedna od ključnih institucija Europske unije, odgovorna za donošenje zakona koji utječu na svih 27 država članica. Zastupnici u Europskom parlamentu imaju moć glasati o zakonodavnim prijedlozima, proračunima i međunarodnim sporazumima. Njihove odluke direktno utječu na svakodnevni život građana Hrvatske, uključujući ekonomske politike, zaštitu okoliša, prava radnika, digitalne inovacije i još mnogo toga.

Za Hrvatsku, koja je članica EU od 2013. godine, izbori za Europarlament predstavljaju priliku da se osigura da interesi zemlje budu adekvatno zastupljeni na europskoj razini. Hrvatski zastupnici imaju ključnu ulogu u oblikovanju politika koje mogu pridonijeti razvoju nacionalne ekonomije, unapređenju infrastrukture, zaštiti okoliša i poboljšanju kvalitete života građana.

Što se odlučuje na izborima za Europarlament?

Na izborima za Europarlament biraju se zastupnici koji će predstavljati Hrvatsku u Europskom parlamentu. Hrvatska ima pravo na 12 zastupničkih mjesta, koja su raspoređena proporcionalno broju glasova koje dobiju različite političke stranke i koalicije. Ovi zastupnici će imati mandat od pet godina tijekom kojeg će sudjelovati u donošenju zakona i politika koje utječu na cijelu Europsku uniju.

Ključna područja odlučivanja uključuju:

 • Ekonomske politike: Zakonodavstvo koje regulira zajedničko tržište, trgovinske sporazume, proračun EU i financijske regulacije.
 • Zaštita okoliša: Politike vezane uz klimatske promjene, obnovljive izvore energije, zaštitu prirodnih resursa i očuvanje bioraznolikosti.
 • Socijalna pitanja: Zakonodavstvo koje se bavi radničkim pravima, zdravstvenom zaštitom, obrazovanjem i socijalnom sigurnošću.
 • Digitalne inovacije: Regulacija digitalnog tržišta, zaštita podataka, internetska sigurnost i razvoj novih tehnologija.

Kako se glasa na izborima za Europarlament?

Glasanje na izborima za Europarlament u Hrvatskoj je jednostavno i transparentno. Građani s pravom glasa mogu birati zastupnike tako da se registriraju i glasaju na biračkim mjestima koja su raspoređena diljem zemlje. Postoji i mogućnost glasanja putem pošte za one koji nisu u mogućnosti doći na biračka mjesta.

Koraci za glasanje:

 1. Registracija: Građani moraju biti registrirani kao birači. Ako ste već registrirani, ne trebate se ponovno registrirati za ove izbore.
 2. Identifikacija: Na biračkom mjestu trebate predočiti važeći identifikacijski dokument, poput osobne iskaznice ili putovnice.
 3. Glasanje: Na biračkom mjestu dobit ćete glasački listić s imenima kandidata i političkih stranaka. Odaberete željenog kandidata ili stranku i ubacite listić u glasačku kutiju.

Plaće i beneficije zastupnika Europskog parlamenta

Zastupnici u Europskom parlamentu primaju atraktivne plaće i beneficije za svoj rad. Temeljna plaća zastupnika iznosi oko 9.000 eura mjesečno prije oporezivanja. Nakon odbitka poreza, neto plaća iznosi oko 7.000 eura. Osim osnovne plaće, zastupnici imaju pravo na dodatne naknade koje uključuju:

 • Dnevnice: Naknada za troškove života i rada u Bruxellesu ili Strasbourgu, koja iznosi oko 320 eura po danu prisutnosti.
 • Putni troškovi: Naknada za troškove putovanja između mjesta prebivališta i sjedišta Europskog parlamenta.
 • Uredski troškovi: Mjesečna naknada za pokrivanje troškova vođenja ureda, telefonskih računa i drugih administrativnih troškova.

Dodatne informacije o izborima za Europarlament

Osim osnovnih informacija o procesu glasanja i važnosti izbora, korisnici često pretražuju dodatne informacije koje uključuju:

 • Političke stranke i kandidati: Pregled političkih stranaka i kandidata koji sudjeluju na izborima, uključujući njihove programe i prioritete.
 • Rezultati prethodnih izbora: Analiza rezultata prethodnih izbora za Europarlament kako bi se razumjeli trendovi i očekivanja.
 • Utjecaj EU politika na Hrvatsku: Primjeri kako su odluke Europskog parlamenta utjecale na Hrvatsku u prošlosti i što se može očekivati u budućnosti.
 • Kako se prijaviti za rad u Europskom parlamentu: Informacije za građane koji su zainteresirani za rad ili stažiranje u Europskom parlamentu.

Izbori za Europarlament 9. lipnja 2024. prilika su za građane Hrvatske da svojim glasom doprinesu oblikovanju budućnosti Europske unije i osiguraju da interesi njihove zemlje budu zastupljeni na europskoj razini. Svaki glas je važan i može utjecati na donošenje odluka koje će imati dugoročne posljedice za cijelo društvo.

Zaključak

Izbori za Europski parlament ključni su događaj za Hrvatsku i njene građane. Ovi izbori pružaju priliku za demokratsko sudjelovanje u oblikovanju politika koje će utjecati na životne uvjete, ekonomski razvoj i međunarodne odnose. Sudjelovanje u izborima ne samo da jača demokraciju, već i osigurava da glas Hrvatske bude čut na europskoj razini. Stoga je važno da svi građani iskoriste svoje pravo glasa i sudjeluju u ovom važnom političkom procesu.

Ana Janušić