samokontrola

Kako ojačati samokontrolu i donijeti odluke za promjenom

Imate li onog jednog susjeda koji se vjerno drži svoje rutine i jutarnjeg trčanja svaki dan? Kako je moguće da se on svaki dan može natjerati na trčanje tako rano ujutro i izvući se s lakoćom iz topline svog kreveta? I još k tome, sve to učiniti s osmjehom na licu. Dođe vam da baš u inat pojedete onu pečenu slaninu, koju izbjegavate već nekoliko jutara. No, ispada da što se dulji period vaš susjed drži svoje rutine i što više trči, to mu svakim danom postaje i sve lakše- i vjerojatno ni ne pomisli na prženu hranu za doručak.

Jačanje i razvoj samokontrole

Samo želja za tim da izađete iz kreveta rano ujutro i pridružite se svom omiljenom susjedu, ne znači ništa i neće vam donijeti ništa. Ali, ako jednostavno to učinite bez previše razmišljanja, na pravom ste putu. Da, to je caka 23, ali studija iz 2016. pokazala je da što više vježbate, to vam se i volja za vježbanjem povećava.

Tijekom sedam tjedana sudionici studije bili su upitani da hodaju ili trče brzinom malo iznad njihove zone udobnosti. Tada su imali niz hipotetskih izbora za testiranje svoje spremnosti da se odreknu trenutnog zadovoljenja za dugoročnu nagradu.

Želite li danas imati 100 kn ili 150 kn sutra?

Znanstvenici su došli do zanimljivih otkrića. Što su sudionici bili primorani više izaći iz svoje sigurne zone i izvan svojih granica, bili su i spremniji preuzeti nagradu, odnosno veću nagradu/zadovoljstvo koje iza toga slijedi, iako su na to morali i duže čekati. Zapravo, prema Michaela Sofisu: “Jednostavno pojavljivanje na vježbanju i treninzima, u velikoj je mjeri povezano s poboljšanjima u jačanju samokontrole i donošenju odluka”. Dakle, ako se boriš pronaći motivaciju za vježbanje u teretani, odgovor bi mogao biti da se jednostavno pojaviš tamo u odjeći za trening, sve dok motiviranost ne dođe tebi.

Međutim, kod ove studije treba obratiti pažnju i na način kako je studija provedena. Prvo, studija nije koristila kontrolnu skupinu, a njezini sudionici bili su gotovo u cijelosti žene. Inače bi verzija koja obuhvaća jednak omjer spolova, mogla otkriti više o tome kako funkcionira ova pojava za oba spola. Ovako to nije slučaj. Drugo, odgođeni odabiri za zadovoljstvo bili su u potpunosti hipotetski, a većina nas se vjerojatno brine o ponašanju koje će nas nagnati na to da učinimo pravu stvar, umjesto da samo kažemo da bismo to učinili. Ipak, to je obećavajući rezultat, i ako nas dovede u teretanu, to je odlično.

Ulaganje u sreću

“Marshmallow test” klasičan je primjer izbora između trenutnog zadovoljenja i veće dugoročne nagrade. Hoće li dijete odmah pojesti slatkiše, ili pričekati 15 minuta i biti nagrađeno s još više slatkiša? Tjelovježba je na svoj način “Marshmallow test”.

Želite li sada gledati jedno te istu epizodu stare serije, koja se vrti na televiziji već šesnaesti put, ili se pokrenuti i držati dosljedno režima koji ste si postavili, koji će dugoročno poboljšati vaše zdravlje te produžiti vaš život.

Ispostavilo se da ono što ste odabrali na vašem testu, govori jako puno o vama samima.
Naime, 30 godina nakon izvornog testa, otkriveno je da su djeca koja su prošla test, imala bolje rezultate u školi i niži BMI, od onih koji se nisu mogli suzdržati da pojedu slatkiše odmah.

Zanimljivo je, da je nova verzija istog testa, nastojala po prvi put istražiti kako kulturne razlike mogu utjecati na odabir djece na testu. Kad su se borili protiv njemačke djece, 4-godišnjaci iz Kameruna potpuno su dominirali natjecanjem. Ne samo da su mogli čekati dulje, već su to učinili s osmjehom na licu. Tamo gdje su njemački klinci počeli trčati, plakati i čupati kosu, kamerunska djeca jednostavno su strpljivo čekala na svoju nagradu – neka su čak i zaspala.

Znanstvenici još uvijek pokušavaju otkriti razloge razlike, no pretpostavlja se da bi to moglo imati veze s različitim odgojem. Prema voditelju studije Bettina Lamm, “djeca Kameruna trebaju vrlo rano kontrolirati svoje emocije, osobito negativne emocije”. Smatramo da sljedeća studija treba uključivati ​​igralište s hrpom slatkiša na ciljnoj liniji.

Pogledajte u videu kako uistinu izgleda “Marshmallow test” i zašto je tako teško održati samokontrolu: