kada_se_obratiti_odvjetniku_kome_se_obratiti_za_pravni_savjet

Kada se obratiti odvjetniku | Kome se obratiti za pravni savjet

Većina pravnih poslova koji uključuju sudsku raspravu može se obaviti samo uz pomoć odvjetnika, osim ako jedna od stranaka ne odluči sama voditi svoj slučaj.

Odvjetnici rješavaju i mnoge druge oblike pravnih transakcija – na primjer, prijenos imovine ili upravljanje imovinom pokojnika. Oni također mogu davati opće pravne savjete, no ponekad je bolje angažirati stručnjake iz drugih područja — na primjer, računovođu kad su u pitanju porezi. Svi odvjetnici rade prema strogim pravilima svoje struke i načina vođenja svoga posla. Na jednak način kao i liječnici mogu biti novčano kažnjeni ili izbačeni iz odvjetničke komore zbog neprofesionalnog obavljanja posla. Imaju pravo naplatiti sve poslove koje obavljaju za stranku, uključujući i telefonske pozive i pisma, ovisno o duljini i vremenu potrebnom za njihovo obavljanje, odnosno pisanje. Iako svi odvjetnici slijede ista pravila profesije, rad odvjetničkih tvrtki međusobno se može razlikovati na dva važna načina. Prvi je u visinama honorara koje naplaćuju, ovisno o tome sudjeluju li u kakvim programima koji smanjuju troškove davanja pravnoga savjeta. Drugi je način pravno područje za koje je tvrtka specijalizirana. Tako, na primjer, jedna se tvrtka može usredotočiti na obiteljsko pravo, dok će se druga uglavnom baviti trgovačkim ili kaznenim pravom. Stoga, birate li odvjetnika, isplati se provjeriti više odvjetničkih tvrtki.

Kako odabrati odvjetnika

Pregledajte telefonske stranice i izdvojite dvije ili tri tvrtke koje su specijalizirane za ono pravno područje koje vam je potrebno. Nazovite svaku tvrtku telefonom i navedite pojedinosti o vašem slučaju. Pitajte ih razumiju li vaš slučaj i jesu li ga spremni preuzeti. Također ih pitajte za grubu procjenu mogućih troškova.

Razgovor za fiksan honorar

Većina odvjetnika obavlja prvi razgovor sa strankom prema fiksnom honoraru. To je vrijeme obično dovoljno kako bi odvjetnik odredio vrijedi li preuzeti slučaj ili ne, a jednako tako kako biste vi odlučili je li on prava osoba koja vas treba zastupati. Sljedeći razgovori bit će naplaćeni prema uobičajenim cijenama usluga odvjetnika, koje su, naravno, veće.