kako_igrati_osmicu

Kako igrati osmicu | Pravila kartaške igre osmica

Osmice su džokeri u ovoj brzoj kartaškoj igri. U nastavku saznajte kako ju igrati!

Dijeljenje

Ako igraju dva igrača, dijeli se sedam karata svakome, a igra li se u troje ili u četvero, svaki igrač dobiva po pet karata. Ostatak karata stavlja se na stol licem prema dolje kao špil za dijeljenje. Djelitelj potom otvara najgornju kartu i stavlja je kraj špila za dijeljenje kako bi započeo špil izbačenih karata.

Igra osmica

Svaki igrač naizmjenično iz svoje ruke izbacuje po kartu koja odgovara na boju ili vrijednost najgornje karte na špilu izbačenih karata. Na primjer, ako je najgornja karta pikova sedmica, možete izbaciti bilo koju pikovu kartu ili bilo koju sedmicu i staviti je na vrh špila izbačenih karata. Također možete izbaciti osmicu i džoker u ovoj igri. Odlučite se koju boju želite da osmica predstavlja pa joj se pripisuje vrijednost one karte na koju se osmica baca; na primjer, ako je karta ispod osmice trojka, onda osmica preuzima njezinu vrijednost i smatra se trojkom. Kad ste izbacili kartu, možete, ako želite, vući kartu s vrha špila za dijeljenje.

Ako ne možete izbaciti kartu, morate vući s vrha špila za dijeljenje sve dok ne dođete do karte koju možete izbaciti. Ako je špil za dijeljenje iscrpljen, gubite red i sljedeći igrač ima pravo na igru.

Bodovanje

Prvi igrač koji izbaci svoju posljednju kartu dobiva bodove za sve karte koje su ostale u rukama ostalih igrača. Svaka osmica vrijedi 50 bodova, svaki lik vrijedi 10, a svaki as 1. Ostale karte boduju se prema vrijednosti koju nose.
Ako igra stane zato što je špil za dijeljenje iscrpljen i nitko ne može izbaciti kartu, svaki igrač zbraja bodove karata koje su mu ostale u ruci, a igrač s najmanje bodova pobjeđuje u toj rundi.

Pobjednik je onaj tko prvi dostigne određen broj bodova; na primjer, 100 – koji se odredi na početku igre.