kako-putovati-s-malim-djetetom-pripremite-dijete-za-putovanje-kako-hr

Kako putovati s malim djetetom | Pripremite dijete za putovanje

Vaši ciljevi iz snova su Afrika, Azija, Australija ili Amerika. Većina roditelja želi na takvo putovanje povesti svoju malu djecu. Međutim, često nisu sigurni mogu li preuzeti takvu odgovornost. S malim djetetom se može putovati relativno povoljno.

Putovanja s djecom imaju određene prednosti

Za djecu do dvije godine plaća se tek 10 posto cijene avionskog leta. Pri smještaju je također moguće dobiti velike popuste u cijeni. Prve dvije, tri godine života su djeca vrlo prilagodljiva. Da bi se ona dobro osjećala prvenstveno su im potrebni njihovi roditelji. U kasnijoj starosnoj dobi je kontakt sa vršnjacima vrlo važan, ponekad čak i tema zabave.

Mogućnost planiranja putovanja kad vi to želite

Putovanja sa malom djecom su pogodna jer niste vezani za školske praznike nego putujete kad je financijski i klimatski za to najpogodnije vrijeme. Oni koji su se odlučili na putovanje s malim djetetom trebali bi u svakom slučaju obratiti pažnju na njegove potrebe. Potrebno je vremena da se dijete navikne na novu okolinu. Vrijeme odmora, obroka i spavanja su vrlo važni, kao i vrijeme za maženje i igranje koje mora biti uključeno u cijeli program.

Putovanja s djecom na poznate lokacije

Nije preporučljivo s dijetetom ići na prvo veliko putovanje na kojem već sami niste bili. U tom slučaju ste nervozni i nesigurni i tu napetost prenosite na dijete. Oduševljeni globetroteri vode svoje dijete već vrlo rano na putovanja kako bi se na njih privikla.

Dječji liječnici su relativno kritični prema tom roditeljskom oduševljenju kad su daleka putovanja u pitanju. Roditelji koji sa sobom vode svoju malu djecu moraju biti svjesni rizika koje takvo putovanje sa sobom nosi. Putovanja su za djecu uvijek naporna a pogotovo u daleke zemlje: dugi let, čekanja u masi stranih ljudi, promjena okoline, prehrane, klime i vremenskih zona. Sve su to faktori koji mogu poremetiti djetetovu ravnotežu pa nerijetko reagiraju sa poremećajima spavanja na duži vremenski period. Radi napora slabi i obrambeni mehanizam, djeca su osjetljivija na bolesti.

Rizik od razvoja bolesti na putovanju

Na dalekim putovanjima najčešće dolazi do crijevno-želučanih bolesti. Većinom su uzročnici virusi, salmonele kao i crvi te amebe koji su ipak izuzetak. Budući da mala djeca puno pužu po podu i sve čega se dohvate stavljaju u usta, posebno su izložena klicama na koje Europljani nisu imuni. Kod takvih oboljenja, djeca vrlo brzo gube vodu i sol iz organizma, što je jedna vrlo kritična situacija.

Roditelji lako podcijene potrebu djeteta za tekućinom. Elektrolitični preparat koji se može kupiti u apoteci: poboljšati će ravnotežu tekućine i minerala izgubljenih radi proljeva. Doduše, u konačnici je to samo prva pomoć u toj situaciji i nije nadomjestak za posjet liječniku. Toplina i ultraljubičaste zrake su rizik za kožu beba čija je koža vrlo nježna i jednu desetinu tanja nego u odrasla čovjeka. Osim toga, stanice se brže dijele u mladim godinama. Svaka najmanja opeklina od sunca predstavlja za malu bebu opeklinu koja može biti popraćena sa temperaturom. Između ostalog, izraelske i australske studije pokazuju da je opasnost od dobivanja raka kože uzrokovana opeklinama u djetinjstvu, znatno povećana. Što bliže ekvatoru, tim više moraju roditelji štititi djecu od sunca.

Po mogućnosti držati dijete u hladu, neizostavno je potrebno sredstvo sa visokim zaštitnim faktorom, djetetu staviti šešir i obući majicu. Kod velike većine moraju roditelji paziti da je dijete dobilo puno tekućine. Također je dobro za dijete puno odmora, pogotovo oko podnevnih sati. Visoke temperature i sunce slabe djetetov obrambeni mehanizam. Prije dalekog putovanja je potrebna jedna detaljna zdravstvena preventiva. Najkasnije šest tjedana prije putovanja bi trebalo sa liječnikom prekontrolirati da li su sva potrebna cijepljenja obavljena.