kako-se-brinuti-za-slijepe-osobe-kako-ponuditi-pomoc-slijepoj-osobi-kako-hr

Kako se brinuti za slijepe osobe | Kako ponuditi pomoć slijepoj osobi

Slijepih osoba ima više nego što mislimo i iako ih ne susrećemo u našoj sredini, ne znači da ih nema. Bez obzira na stupanj oštećenosti vida, pomoć i briga slijepoj osobi, može značiti veliko olakšanje i sreću. Iako su takve osobe u potpunosti sposobne brinuti se same za sebe, ponekad ruka pomoći ili lijepa riječ može jako puno značiti.

1. Uvijek prvo pitajte. Osobe s poteškoćama u vidu imaju svoj način kako obavljaju neke stvari. Uvijek prvo pitajte ako osoba želi pomoć i ako želi, kako joj možete pomoći.

2. Držite sve prostorije dobro osvijetljene. Neke slijepe osobe imaju malo vizualne sposobnosti, pogotovo ako ima dovoljno svijetla.

3. Držite područje hoda čisto da osoba slučajno ne bi pala. Očistite pod od razbacane odjeće i predmeta i udaljite namještaj što je više moguće.

4. Ne mičite pokućstvo. Osobe sa slabim vidom si uvijek naprave kartu u glavi gdje se što nalazi, tako da se mogu sigurnije kretati. Ako pomaknete namještaj, a da ju niste upozorili, možete dovesti do nezgode.

5. Neka sve bude organizirano. Ako trebate posuditi nešto što pripada toj osobi, morate to vratiti na mjesto, gdje ona to može naći.

6. Držite sve ladice i vrata ormara zatvorene jer to isto predstavlja opasnu prepreku.

7. Označite vrata i stepenice jarkim bojama. Ako osoba djelomično vidi, moći će opaziti obrise vrata i stepenica.

8. Naznačite kada dolazite u sobu i kada izlazite iz nje. Također recite da se nalazite u sobi kada sama osoba ulazi.

9. Dopustite osobi da prva pokaže potrebu ako se treba prihvatiti. Bolje je dozvoliti da se ona sama uhvati, kada joj trebate pomoći, nego da ju vi počnete držati za ruku ili sl. Također ako joj želite popraviti odjeću ili nešto slično prvo ju upozorite.

10. Hodajte jedan korak naprijed kada vodite slijepu osobu, osim u slučaju stepenica gdje bi bilo bolje da stojite jedan pored drugoga.

11. Poštujte životinje koje pomažu slijepoj osobi. One su uvijek tu negdje i pomažu. Tražite dopuštenje ako ih hoćete pomaziti ili se igrati s njima.

12. Poštujte privatnost. Ne ulazite u njezinu privatnu sobu bez kucanja. Ako vas zamoli da pročitate nešto, radite to samo u njezinoj prisutnosti i kada vas zamoli.