kako-se-zastititi-i-smanjiti-mogucnost-od-provala-i-krada-kako-hr

Kako se zaštititi i smanjiti mogućnost od provala i krađa

Provale u domove i krađe iz domova najčešća su kaznena djela, a žrtva može biti bilo koji građanin.

Na temelju dosadašnjih iskustava i poznavajući stil i navike kradljivaca, policija savjetuje građanima da i sami poduzmu određene samozaštitne mjere i radnje kako ne bi postali žrtve provala i krađa.

Za zaštitu od provala i krađa preporuča se:

1. Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Sjetite se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata.

2. Budite dodatno oprezni ako stvarate buku, koja onemogućava da čujete posjetitelje (uključen usisavač, mikser, sušilo za kosu, glasno slušanje glazbe …) ili ste u udaljenim dijelovima kuće ili dvorišta (tavan, podrum vrt).

3. Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestvi ili sanduka.

4. U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte «špijunkom» kroz koju ćete moći promotriti posjetitelja, dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata.

5. Ako vam je neka osoba sumnjiva, zatražite da pokaže službenu ispravu i nazovite instituciju ili poduzeće koje navodno zastupa. Telefonski broj potražite sami na informacijama.

6. Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i sl., pa ugradite dodatnu zaštitu.

7. Provalnici često proučavaju navike žrtve, pa su u opasnosti stariji, bolesni, invalidi, osobe koje žive same, djeca. Imate li takve ukućane ili prijatelje, nazovite ih ili posjećujte, a djecu naučite da ne otvaraju vrata neznancima i da nazovu vas, susjede, policiju.

8. Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl. Lopovi znaju da ondje treba tražiti.

9. Ne pričajte svima da nekuda putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici.

10. Nemojte razglasiti «na sva zvona» da ste upravo dobili plaću, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu.

Pratite nas na društvenim mrežama

Ne budite sramežljivi, pridružite se Kako.hr zajednici, svaki dan naučite nešto novo i podijelite svoja znanja s drugima.