kako-sigurno-putovati-sigurno-putovanje

Kako sigurno putovati | 9 savjeta za sigurno putovanje

Jednostavni savjeti vozačima koje vrijedi uvijek ponovo pročitati za sigurno putovanje bilo na kratke ili duge relacije.

Putovanje automobilom može biti sjajan način za istraživanje novih mjesta i doživljavanje avanture, ali uvijek postoji potencijalni rizik od nesreće na cesti. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta za sigurno putovanje automobilom i kako smanjiti rizik od nesreće.

Pridržavajte se sljedećih 9 savjeta za sigurno putovanje:

1. Na putovanje kretati isključivo s tehnički ispravnim vozilom i sa svom propisanom dodatnom opremom

Prije nego što krenete na put, provjerite svoj automobil i obavite potrebne popravke i održavanje. To uključuje provjeru ulja, filtera zraka i filtera goriva, provjeru kočnica, baterije, guma i svjetala. Provjerite i da li su vaše tablice za registraciju i vozačka dozvola valjane.

2. Izbjegavati kretanje na putovanje u vršnim opterećenjima – vikendima

Naravno da spajanje praznika i godišnjih ide ruku pod ruku, ali to ne znači da morate kretati na put kad i svi ostali. Pokušajte izbjegnuti gužve i isplanirajte put dan ranije ili kasnije kako bi izbjegli zastoje.

3. Zbog izbjegavanja vrućine, putujte u ranim jutarnjim satima

Prije putovanja planirajte svoj put, uključujući rutu, stajanja i prekide. Korisno je imati GPS ili mapu na pametnom telefonu kako biste se lakše snalazili. Uvijek odaberite sigurne rute i izbjegavajte vožnju noću, ako je moguće.

4. Sa sobom ponijeti vodu ili osvježavajuća pića – nikako ne konzumirati alkohol

Osigurajte dovoljnu količinu tekućine za vrijeme putovanja za sve putnike zbog mogućeg zastoja ili velikih gužvi na autocesti.

5. Strogo se pridržavati prometnih propisa, prometnih znakova i znakova što ih daju policijski službenici

Održavanje sigurne brzine i prilagođavanje vožnje uvjetima na cesti ključni su za sigurno putovanje. Pratite ograničenja brzine i usporite ako je cesta mokra ili skliska. Ako vidite prometnu gužvu, pokušajte ostati smireni i strpljivi. Nadalje, održavanje dovoljne udaljenosti između automobila važno je za smanjenje rizika od nesreće. Pokušajte održavati razmak od najmanje dvije sekunde između svog vozila i vozila ispred vas.

6. Zaustavite se i odmorite u slučaju najmanjeg znaka umora, slabosti ili nervoze

Prije nego što krenete na put, osigurajte da ste dovoljno odmorni i spremni za vožnju. Ako putujete na duže rute, uzmite pauze svaka dva sata kako biste se odmorili. Tijekom vožnje, budite koncentrirani i fokusirani na cestu. Ne koristite mobitel, ne jedite i ne pijte za vrijeme vožnje.

7. Nosite sigurnosni pojas za sigurno putovanje

Sigurnosni pojas može spasiti život u slučaju nesreće. Držite se pravila i uvijek nosite sigurnosni pojas, čak i ako sjedite na stražnjem sjedalu. Isto tako, ukoliko s vama putuje dijete, pridržavajte se propisa o dječjim sjedalicama.

8. Pratite radijske programe za informacije o stanju u prometu

Drugi program Hrvatskog radija redovito izvještava o stanju u prometu te svakako pratite što se događa u realnom vremenu kako biste izbjegli neželjena čekanja na vašem putovanju.

9. U slučaju prometne nezgode obavijestite najbližu policijsku postaju ili upravu na telefon 192

Unatoč svim pripremama i mjerama opreza, nepredviđene situacije se mogu dogoditi. Budite spremni za njih. Imajte broj vašeg osiguranja i mehaničara u blizini u slučaju kvara na cesti. Uvijek imajte dovoljno goriva u vozilu i rezervni ključ na sigurnom mjestu.

Sretan Vam put!

Ana Janušić