kako-su-izgledale-ikone-stila-nekad

Kako su izgledale modne ikone stila nekad | Povratak u prošlost

Najpoznatija ikona stila, Coco Chanel izjavila je: ˝Moda prolazi, stil ostaje˝ i taj me, dobro poznati citat, inspirirao za ovaj članak.

Modne ikone stila

Tijekom nekoliko prethodnih desetljeća vidjeli smo modne ikone stila, koje su plijenile pozornost kuda god su prošle svojom odjećom, ali i osebujnim karakterima. U današnje vrijeme ima ih na svakom koraku, a meni su najzanimljivije one iz prošlosti čije kreacije i dan danas oživljavaju, posebice ove tri modne ikone stila.

Edie Sedgwick

1960-ih godina Chuck Wein pomogao je Edie Sedgwick da postane najpoznatija it djevojka tadašnje newyorške podzemne scene. Nakon što je prilikom jedne zabave upoznala Andyja Warhola, on postaje očaran njezinom pojavom i razvijaju prijateljstvo te se Edie pojavljuje u njegovu filmu Vynil, a zatim joj Warhol nudi glavne uloge u filmovima Poor little rich girl, Kitchen, Beauty No.2…a Edie su prozvali Factory Girl.

Gdje god se pojavljivala naprosto je oduševljavala. Nakon što je upoznala Warhola kosu je ošišala gotovo kao i on pa je njezino lijepo lice još više dolazilo do izražaja. Obožavala je velike naušnice, koje su joj sezale do ramena, bile su njezin zaštitni znak. Nosila je guste čarape, jer je plesala jazz dance, i preko toga samo dugu majicu lađa izreza, a govorila je kako je prelijena da se presvlači.

Svaku kombinaciju bi upotpunila i krznenim kaputićem nekog uzorka i velikim sunčanim naočalama. Na kapcima je nosila debelu crtu tušem i velike umjetne trepavice.

Edie je bila i prvi model unisex tipa, a angažirala ju je Betsy Johnson. Za Edie su govorili da je imala samo tri ljubavi tijeko života, a to su Andy Warhol, Bob Dylan i droga koja ju je i ubila 1971. godine, kada je ova modna ikona imala samo 28 godina.

Audrey Hepburn

Audrey Hepburn je poznata po mnogo toga: iznimno je talentirana glumica, velika humanitarka i istinska modna ikona u čijem nepogrešivom stilu mnogi traže inspiraciju. Kada se je prvi put pojavila na sceni bila je vidno drugačija od ostalih djevojaka u svijetu mode i glume, no njezina šarmantnost i lijepo, zanimljivo lice doveli su je u sam vrh Hollywooda što pokazuje i Oscar koji je osvojila za film Praznik u Rimu.

Njezin nepogrešiv stil odjevanja ostao je zapamćen po haljinama A kroja, uskim crnim hlačama dužine 7/8 i svevremenim crnim balerinkama koje je Audrey obožavala.

U prvim kadrovima filma Doručak kod Tiffanya Audrey stoji ispred izloga Tiffanyja, vraćajući se iz izlaska, u crnoj haljini s nizom bisernih ogrlica oko vrata te popularnim Wayfarericama. Upravo takva crna haljina, koju je dizajnirao Audreyin prijatelj Hubert de Givenchy, postala je obvezan komad garderobe u ormarima žena diljem svijeta.

Osim modnim kombinacijama Audrey je očaravala i svojom osobnošću i širokim osmjehom kojeg je uvijek nosila na licu. Audreyin make up bio je vrlo jednostavan i klasičan, tek crta na gornjem kapku tušem i velike umjetne trepavice koje je Audrey uvijek nosila. Audrey se nakon velike glumačke karijere posvetila humanitarnom radu, a zauvijek nas je napustila 1993. godine kada je izgubila borbu s rakom debelog crijeva.

Marilyn Monroe

Mnogi se ljudi, kada se spomene Marilyn Monroe, sjete termina sex bomba, njezinih oblina i crvenih usana, ali Marilyn je bila mnogo mnogo više od toga. Rođena je kao Norma Jean Mortenson, a djetinjstvo je provela seleći se iz jedne udomiteljske obitelji u drugu i tako neprestano, dok se konačno nije udala za Jamesa Doughertyja i prekinula niz seljenja.

Nekoliko godina nakon što se udala za njega, Normu Jean ugledao je modni agent i ponudio joj posao te je nedugo nakon toga promijenila ime u Marilyn Monroe i modna ikona je bila stvorena.

Marilyn je bila zaista talentirana glumica koja je u svojoj filmskoj karijeri snimila vrlo mnogo filmova koji su bili iznimno uspješni. Za film Neki to vole vruće, Marilyn je osvojila Zlatni globus, a taj film je proglašen i jednim od najboljih filmova ikad snimljenih.

U svijetu mode ostavila je trag po uskim haljinama kojima je naglašavala svoje obline i bijeloj haljinici koja je se u filmu Sedam godina vjernosti podigla pod zrakom iz podzemne. Marilyn je svoju figuru pješčanog sata isticala uskom odjećom koja je pratila liniju tijela kojeg su sve žene želile, a muškarci sanjali o njemu.

Poznata je i po usnama premazanima crvenim ružem koje su bile njezin zaštitni znak i klasničnim pin up make upom na očima. Iako su je mnogi smatrali stereotipnom plavušem, Marilyn to nije bila, što dokazuje dnevnik koji je pronađen nakon njezine smrti 1962. godine koja je bila poslijedica trovanja tabletama koje je Marilyn uzimala kako bi prekrila depresiju i tako opstala u nekad okrutnom svijetu Hollywooda.

Ovdje su navedene samo neke modne ikone stila, koje su me nadahnule za pisanje ovog članka. Nadam se da vas uspjela vratiti u neka prošla vremena i bezvremenske stilove koji se i dan danas kopiraju.